Германски инфектолог: Во иднина задолжително да се вакцинираат постарите и хронично болните против Ковид-19

t

Германскиот инфектолог Андреј Трампуж вели дека верува дека доаѓа крајот на пандемијата, скоро секој човек дошол на некој начин со вирусот, дали преку вакцина, а други и заразување со вируост.

-Засега имаме главно Омикорн варијанта BA4 и BA5 кои не се зајакнати и кои остануваат опасни за старите луѓе и за хроничните болни. Засега не очекуваме дека ќе дојде појака варијанта од оваа, поради тоа и вируост не може да стигне до многу луѓе да ги инфицира со тежок облик, поради тоа јас сум оптимиста дека наскоро ќе биде крај на пандемијата.

Тој очекува мирна есен во поглед на хоспирализиање на пациенти. Вниматлени треба да бидат само хронично болните и возрасните граѓани.

– На есен, влегуваме во многу подобра ситуација во однос на претходните две години. Од една страна имаме многу луѓе кои веќе имаат имунитет против корона вирусот или поради тоа што се вакцинирале или го прележале вирусот. Второ имаме варијанта, Омикрон варијантата која не е толку опасна. И ние очекуваме дека есента нема да биде опасна, освен за оние луѓе кои не се вакцинирани и за оние кои се повозрасни или се хорнично болни. Затоа даваме препорака и дека е добро и понатака да се вакцинираат луѓето пред зимата и друго да се ставаат маски во затворени простории.

Трампуж вели дека ковид вирусот ќе биде ендемски вирус и ќе биде сличен на грипот.

Превод: Канал5

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Превентивни мерки против Ковид-19 во грчките училишта

По зимскиот распуст поради новогодишните и божиќните…

Минатата недела имало 72 случаи на заразени…

Вкупно 47 пациенти со грип биле прегледани…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…