„Гласен текстилец“: 46 македонски компании воопшто не исплатиле К-15

t

Работници од 62 фирми низ земјава пријавиле до невладината „Гласен текстилец“ дека не им е исплатено или добиле минимален износ од 100 или 500 денари регрес за годишен одмор, познат како К-15. Според податоците на „Гласен текстилец“ 46 македонски компании воопшто не исплатиле регрес за годишен одмор до законски предвидениот рок, а 16 фирми кои само делумно исплатиле К-15.

Од „Гласен текстилец“ велат дека имаат пријави од работници од Штип, Скопје, Куманово, но и од останатите градови низ земјава.

Најголем број од пријавените фирми се од текстилната и кожарската индустрија, но има и приватни здравствени установи, карго услуги, автошколи, фирми кои се занимаваат со угостителски дејности, продавници и казина.

Работодавачите во приватниот сектор имаат законска обврска на вработените да им исплатат регрес за годишен одмор односно К- 15, до крајот на годината. За 2021 минимум изнесуваше 11 457 денари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Балканците пакуваат куфери: Германија очајно бара работници

Без разлика дали се работи за индустрија,…

Од што ќе живеат тие луѓе? 27.167…

Мајската плата се уште ја чекаат 27.167…

Повеќе од 13.000 работници не го добиле…

Во земјава 13.444 работници не го добиле…

УЈП со опомени до работодавачите: Над 20.000…

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања…

Покачувањето на минималната плата се најде пред…

Започна собраниската расправа за Предлог-законот за изменување…