Денеска е Водокрст, ден пред Богојавление-Водици

t

Денеска, денот пред големиот христијански празник Богојавление – Водици, православната црква го одбележува денот познат како Водокрст кога се извршува голем Богојавленски водосвет.

Празникот е познат под имињата Водокрштение и Водокрст или Водопост, како ден на строг пост, во кој се пости само на вода. Во Светата Црква се воспева силата и моќта на Крстот.


Празникот Водици го менува денот, но датумот не. Се празнува на 19 јануари. Меѓутоа обичаите поврзани со празнувањето на овој Свет ден се врзани за три дена: 18 јануари – Водокрст или Водопост, 19 јануари – Богојавление (Водици) и 20 јануари – Собор на Свети Јован Крстител.

Утре, 19 јануари, е познат под имињата Богојавление и Водици, но во некои краишта се спомнува и како Војордание или Машки Водици.

Вториот ден, 20 јануари, е празникот Собор на Свети Јован Крстител, познат и како Женски Водици, кога главен збор во изведувањето на обичаите имаат жените. На тој ден, именден слават сите чие име е изведено од името Јован.

Водици е празник над празниците и во различни делови од Македонија се одбележува со многу интересни и неповторливи фолклористички обреди.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Традицијата продолжи и во мултиетничка Воска, крстот…

Богојавление-Водици, денот на Христовото крштевање и оваа…

Доколку работниците од православна вероисповед работат за…

Пристигнати се околу 40-тина пријави од работнички…

И фудбалерите на Брегалница во Анталија го…

И фудбалерите на Брегалница денеска во својата…

Крстот од осветените води во Кичево по…

Денеска во Кичево на свечената манифестација по…

Мартин во Охрид го извади крстот од…

По минатогодишниот привремен прекин поради пандемијата со…