Денеска е Св. маченик Никифор

t

Во третиот век во Антиохија живееја двајца многу блиски пријатели, Саприкиј и Никифор. Но, еден ден тие толку се налутија еден на друг, што не сакаа очи да си видат.

По некое време Никифор ја сфати бедата на лутината и побара прошка од Саприкиј, кој беше свештеник.

Овој не сакаше ни да чуе. Сите молби остануваа попусти. Во тоа време, при едно гонење на христијаните, Саприкиј беше затворен и ставен на маки, зашто не се окажуваше од Христа. Најпосле го осудија и го поведоа кон губилиштето.

По патот Никифор повторно со солзи го молеше да му прости, но на Саприкиј срцето му остана тврдо.

Така и ја изгуби благодатта и на губилиштето се откажа од Христа, а Никифор, гледајќи го тоа, самиот побара и беше погубен наместо него.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Светиот маченик Јустин Философ

Роден од родители грци во самарјанскиот град…

Денеска се празнува Светата маченичка Теодосија Тирска

Во времето на царот Максимијан, во Кесарија…

Денеска се празнува Свети Варлаам Охридски

Сведоштвата за овој архијереј и Христов маченик…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Терапонт, епископ…

Мнозина Елини ги обрати во верата Христова,…

Денеска се празнува Третото наоѓање на главата…

Во времето на прогонството на светиот Јован…