Денеска се празнува Светата маченичка Теодосија Тирска

t

Во времето на царот Максимијан, во Кесарија Палестинска стоеја еден ден пред преторијата мнозина врзани христијани. Оваа благочестива девица Теодосија им пристапи и ги фалеше и ги храбреше за маченичката смрт. Кога ја слушнаа што зборува, војниците ја одведоа и нејзе пред судијата. Разјарен судијата нареди и ѝ обесија камен на вратот, па ја фрлија во морските длабочини. Но Ангелите Божји ја изнесоа жива на брегот. Кога повторно му се јави на судијата, овој нареди да ја убијат со меч. Следната ноќ, Теодосија им се јави на нејзините родители сета во величествен небесен сјај, опкружена со многу други спасени девојки и им рече: „Гледате колкава е славата и благодатта на мојот Христос од Когошто сакавте да ме лишите?“ А ова им го рече на родителите зашто ја одвраќаа од исповедањето и мачеништвото за Христа. Чесно пострада и се прослави во 308 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Преподобен Сисој Велики

Родум Египќанин и ученик на свети Антониј.…

Денеска се празнува Преподобен Атанасиј Атонски

Беше роден во Трапезунт, од богобојазливи родители.…

Денеска се празнува Светото царско семејство Романови

Последниот руски цар, Николај II Романов се…

Денеска се празнува Светиот маченик Јакинт

Млад дворјанин на царот Трајан, потаен христијанин.…

Денеска се празнува Полагањето на ризата на…

Во времето на царот Лав Велики (458–471),…