ДЗС: Цените на индустриските производи пораснале за 14,2 отсто

t

Според податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2021 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.5 % на месечно и за 14.2 % на годишно ниво.

Во ноември 2021, во споредба со октомври 2021 година, продажните цени на производителите на индустриски производи се повисоки во групите Капитални производи за 4.4 %, Енергија за 1.8 %, Нетрајни производи за широка потрошувачка 0.3 % и Трајни производи за широка потрошувачка за 0.1 %.

Во ноември 2021, во споредба со ноември 2020 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Енергија за 32.1 %, Интермедијарните производи, освен енергија за 21.4 %, Капитални производи за 10.5 %, Трајни производи за широка потрошувачка за 4.1 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3.6 %.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Месото во ЕУ за една година поскапело…

Во февруари годинава, цената на месото во…

Цените на суровата нафта достигнаа петмесечен максимум

Цените на суровата нафта се зголемија за…

Македонките се мажат најмлади во регионот, на…

Жените во Македонија најмлади стапуваат во брак…

Црна Гора ќе ги ограничи маржите на…

Владата на Црна Гора усвои одлука за…

Законот за нефер трговски практики да важи…

Дел од трговците и добавувачите сметаат дека…