Димитров: Мислам дека има некоја финта, затоа што уште еднаш неофицијално се менува уставното име на Македонија

t

„Бугарија и Македонија имаат 30-годишна рамка на односи од кои не можеме да избегаме, иако новиот премиер на РМ на средбата со премиерот Кирил Петков пред неколку дена рече дека воопшто не треба да работиме во историска рамка. Сепак, има нешто што ветува и дава надеж по првата посета на премиерот Петков, но има и многу прашања за искажаните добри намери“, изјави проф. Ангел Димитров, поранешен прв амбасадор во Скопје и копретседавач на Мешовитата бугарско-македонска комисија.за историски и образовни прашања за почеток во односите со Република Македонија.

„Успешно беше и испраќањето на нотата до ОН од Скопје, што е добро, но со појаснување дека географскиот поим се однесува само на државата. Но, за ова се зборува долго време и оваа одлука не ги менува околностите околу разбирањето на името на државата. Дури мислам дека има некоја финта, затоа што уште еднаш неофицијално се менува уставното име на државата – а тоа е Република Македонија. Мојот повик е да се почитува уставното име на РМ“, објасни проф. Димитров.

Проф. Димитров коментира и дека долгорочно за односите меѓу Бугарија и РСМ треба да се има предвид огромната акумулирана тензија од секој аспект.

„Затоа, покрај добрите намери, мора да се спроведат вистински дејствија и реални резултати за да се излезе од оваа „политичка каша“ во која сме заглавени. Водечка причина што ја создава постојаната тензија е функционирањето на антибугарската доктрина на македонизмот, која постојано репродуцира ставови кои се манифестираат во сите сфери“, додаде Димитров.

„Затоа мора да се имплементира Договорот за пријателство и добрососедство. Само така ќе се врати довербата. Инаку, економскиот пристап како добро решение за врската не е лош пристап. Но, тоа не е единственото“, додаде проф. Димитров.

„Но, нема начин да се постигне нешто сериозно ако поставените задачи од секој аспект се извадат од нивната историска рамка“, рече експертот за БНР.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…

(Видео) Крвава случка: Роми во Бугарија се…

Шест лица се повредени во масовната тепачка…