Објавено на:

Докторантка од Универзитетот во Бристол: Трансродовите лица ме напаѓаат затоа што кажав дека само биолошки жени можат да раѓаат

t

Докторантка денеска го тужи „најбудниот британски универзитет“ поради тврдењата дека не ја заштитиле од транс-активистите кои ја малтретирале откако кажала дека само биолошки жени можат да раѓаат.

Ракел Росарио-Санчез рече дека го дала коментарот како одговор на спорот околу зборот „породилно“ кој шефовите на различностите го нарекоа „проблематичен“.

Г-ѓа Росарио-Санчез вели дека шефовите на Универзитетот во Бристол, означени како „највозбудлив“ во земјата од страна на група за права на жените, не се справиле со трансродовите активисти кои ја подложиле на тригодишна „кампања на омраза“.

Таа рече дека била цел на присуство на феминистички состаноци кои се спротивставуваат на дозволувањето на мажите кои се идентификуваат како жени во простори само за жени, како што се тоалети и засолништа за семејно насилство.

Росарио-Санчез вели дека била малтретирана и поради нејзината вмешаност во кампањата Woman’s Place UK.

Како дел од нејзината граѓанска постапка, г-ѓа Росарио-Санчез тврди дека ѝ било кажано од шефовите на различностите дека терминот „породилно“ сега е „проблематичен“ и „исклучувачки“.

Таа рече дека кога укажала дека само биолошка жена може да се породи, била пријавена кај шефовите за човечки ресурси дека е „трансфобична“, била испитана од универзитетот и наредила да се извини.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Докторантка од Универзитетот во Бристол: Трансродовите лица…

Докторантка денеска го тужи „најбудниот британски универзитет“…