(Документ) Васко Ковачевски ќе испраќа работници на принуден одмор

t

Утре истекува рокот кој генералниот директор Васко Ковачевски им го дал на подружниците на Елекртрани на Македонија , да направат списоци на работници кои ќе одат на принуден одмор со 70% од плата.

Во дописот наведено е дека треба да се рзгледа можноста од потребата на делумен прекин на работниот однос од деловни причини.

Дописот е испратен на 3 декември годинава.

Експерите за Вечер.мк коменираат дека ова е резултат на увозот на јаглен

-На пример во РЕК Битола имало 2000 рудари, кои копаат, одлагаат, редат јаглен итн…, сега со увозот на 3.000.000 тони годишно, тие не се потребни, бидејќи фиксните трошоци за нив се големи, а сега треба и на тие трошоци да се додаде и цената на увезениот јаглен, велат експерти за Вечер.мк.

Владата будно ја следи состојбата и редовно одржува состаноци на кои се дискутираат чекорите потребни да се амортизира состојбата која е предизвикана од енергетската криза во Европа, при што се ставени во функција термоелектраните во Битола, „Осломеј“ и „Неготино“, се следи операционализација на планот за набавка на ресурсите потребни овие капацитети да работат непречено, паралелно се работи на зголемување на производсвото на електрична енергија од обновливи извори, при што веќе се усвоени четири стратешки проекти за изградба на вакви големи капацитети (фотонапонски централи и ветерни електрани), а се планираат и други мерки со кои ќе се заштитат граѓаните, особено ранливите потрошувачи од евентуалните покачувања на цената на струјата, соопшти владата пред само 6 дена.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски: Техничката влада е дефинирана со закон,…

 Техничката влада е дефинирана согласно закон и…

СДСМ ЌЕ ИМА СВОЈ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ КАНДИДАТ Ковачевски…

Ковачевски изјави дека на вечерашната седница на…

Ковачевски: Техничката Влада е законска обврска за…

Премиерот и претседател на СДСМ Димитар Ковачевски…

Левица: Државната ЕСМ Продажба да ја преземе…

Денови повторно е актуелна темата за законската…

Ковачевски во Виена: Економската соработка и интеграција…

Економската соработка и интеграцијата на земјите е…