ЕУ одлучи: Повеќе нема различни полначи, еден ист за сите електронски уреди

t

Земјите членки на ЕУ во средата се договорија за заеднички став за единствен полнач за електронски уреди, врз основа на кој ќе преговараат со Европскиот парламент за конечниот текст на законот.

Заедничката позиција, договорена од амбасадорите на земјите-членки во Комитетот на постојани претставници (Корепер), е мандат што му овозможува на претседателството на Советот да започне преговори со Европскиот парламент откако парламентот ќе се согласи за неговата позиција.

USB-C станува универзален полнач во ЕУ

На 23 септември минатата година, Европската комисија предложи решение за полнење на електронски уреди како мобилни телефони и таблети, кои сите треба да имаат USB влезен слот тип C, што е клучен чекор за конечното воведување на универзален полнач.

Комисијата предложи измена на директивата според која USB тип C треба да стане стандарден отвор за полнење за паметни телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли за видео игри.

Уникатниот USB-C жлеб им овозможува на потрошувачите да полнат уреди со истиот USB-C полнач, без оглед на брендот на уредот.

Предлогот предвидува продажба на полначи одвоено од електронските уреди, што значи дека при купување на нов уред нема нужно да биде вклучен нов полнач. Ова треба да го намали количеството на електронски отпад.

Заедничкото решение за полнење електронски уреди би требало значително да го намали бројот на полначи кои се акумулираат во домовите на потрошувачите и да донесе значителни заштеди. Според проценките на Комисијата, потрошувачите од ЕУ би можеле да заштедат 250 милиони евра годишно за непотребно купување полначи. Исто така, треба да ја намали количината на електронски отпад за околу 1.000 тони годишно.

Од 2009 година, Комисијата се обидува да го реши проблемот со еден полнач за електронски уреди, што доведе до значително намалување на бројот на различни полначи и решенија за полнење од околу триесет на денешни три.

За да се добие универзален полнач, неопходно е да се обезбеди целосна интероперабилност од двете страни на кабелот: електронскиот уред и приклучокот за надворешно напојување. Комисијата најавува дека ќе предложи измена на регулативата во оваа насока, која би стапила во сила истовремено со новата директива.

Најголемиот отпор на универзалниот полнач со години го има американскиот производител Apple.

Повеќето телефони кои се продаваат денес користат слот за полнење со микро-USB жлеб, но не и iPhone на Apple, кој не може да се полни со полнач направен за најчесто користените производи на Android.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео)„Бизнис инсајдер“: Ќе се гради „Дубаи во…

Грција го гради најголемиот и најзелениот паметен…

„Европа повторно голема“ е слоганот на Унгарија…

„MAKE Europe Great Again“ односно „Да ја…

Бајден: Во случај на пораз на Украина,…

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави дека Европа…

Орбан: Мораме да спречиме Европа да влезе…

Унгарија сака да ја спречи Европа да…

Невработеноста во Еврозоната на најниско ниво од…

Стапката на невработеност во еврозоната дополнително се…