Зголемување на минималната плата ставена на дневен ред во собранието – Ќе ја подржат ли големите партии?

t

За 10 февруари е закажана собраниска седница на која на дневен ред се ставени и измените на Законот за минимална плата поднесени од Димитар Апасиев и од Борислав Крмов од Левица. Во измените се предлага измена на членот 4 од сегашниот Закон за минимална плата, односно се предлага тој да гласи:

„(1) Висината на минималната плата не може да биде пониска од 60% од просечната исплатена нето-плата по вработен во последните три објавени месеци, согласно со податоците објавени од Државниот завод за статистика.

(2) Министерот за труд и социјална политика најдоцна до дваесеттиот ден во месецот, по претходно мислење од Економско-социјалниот совет, ја објавува висината на минималната плата за наредниот месец во бруто износ усогласена согласно ставот (1) на овој член, во “Службен весник на Република Македонија“.

На иста линија е и предлогот на Сојузот на синдикати на Македонија, а Левица веќе се изјасни дека го поддржува .

Сепак, каква ќе биде висината на минималната плата, односно дали ќе има законски измени и какви ќе бидат, ќе зависи од денешниот Економско-социјален совет на кој ќе ги спротивстават ставовите на работодавачите, синдикатот и Владата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Триесет и шест поранешни пратеници ќе земаат…

Вкупно 36 пратеници од претходниот состав ќе…

Најавените инвестиции во енергетиката: ветар во едрата…

Уште не седнат во фотелјата, следејќи го…

Левица: Со дозвола на Пецаков (не)познати изведувачи…

Несанкционираното самоволие на неколку локални моќници и…

Дали режимот почна уште пред да се…

Типот на работење на Талат Џафери вие…

Левица: Воведување на една изборна единица е…

Левица на денешната прес-конференција пред Собраниската седница…