Зеленски потпиша указ за општа мобилизација

t

Претседателот Володимир Зеленски потпиша указ за општа мобилизација.

Мобилизацијата ќе се изврши во рок од 90 дена по објавувањето на уредбата. Регрутите ќе бидат повикани. Ќе бидат вклучени и возила за потребите на вооружените сили, Националната гарда, Службата за безбедност, Државната гранична стража, Државната специјална транспортна служба, Државната служба за специјални комуникации и заштита на информации на Украина и други воени формации.


Редоследот и обемот на регрутирање ќе го определи Генералштабот на вооружените сили на Украина. А, Кабинетот на министри мора да обезбеди средства и да ги преземе сите мерки поврзани со најавата и спроведувањето на општа мобилизација.

Мобилизацијата ќе се изврши во сите региони на Украина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Убиени 210 нацисти, деминиран Мариупол: Брифинг на…

90-ти ден од руската специјална операција во…

Британското разузнавање открива: Кој град е следен…

Врз основа на анализата на дејствувањето на…

Русија предупредува: Киев подготвува провокација со жито,…

Русија: Киев подготвува провокации во силоси со…

Русија го напушта Болоњскиот процес: Ќе се…

Русија го напушта Болоњскиот процес, воведува унифициран…

Шамар од Холандија за Украина: Далеку сте…

Малку е веројатно дека Украина ќе добие…