Кинески експерти: Консумирањето вино го намалува ризикот од инфекција со Ковид 19

t

Според експертите од болницата Канинг во Шенжен, Кина, консумирањето шампањ, црвено и бело вино може да го намали ризикот од инфекција со коронавирус.
Студијата е објавена во списанието Frontiers in Nutrition.

Истражувачите проучувале податоци од 473.957 луѓе, од кои 16.559 биле позитивни на КОВИД-19.
Учесниците беа поделени во три групи: луѓе кои не консумираат алкохол, поранешни консументи и сегашни консументи.

Истражувачите заклучија дека оние кои претпочитаат црвено вино се најзаштитени од Ковид 19: пиењето повеќе од пет чаши од овој пијалок неделно го намалува ризикот од инфекција за 17%.

За оние кои пијат една до четири чаши бело вино и шампањ неделно, ризикот од инфекција се намалува за 8%, но кога пијат повеќе од пет чаши неделно, „заштитниот ефект“ е речиси незабележлив.

Оние кои пиеле пиво и јаболковина имале 28% поголем ризик да се заразат со коронавирус, а количината на пиење не играла важна улога.

Претходно, Сергеј Колесников, член на Руската академија на науките објасни како со помош на вотка може да се заштити од сојот Омикрон. Според него, вдишувањето на испарувањата од алкохол помага до одреден степен да се отстрани вирусот од респираторниот систем.

Сепак, тој потсети и на потребата да се почитува социјалната дистанца и да се мијат рацете и носот.

Извор bgnes.bg
https://bgnes.bg/news/vinoto-i-shampanskoto-predpazvat-ot-covid-19/

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Лозарите оставени на цедило: Нема договор за…

По соопштението на ВВ „ Тиквеш “„за…

Во последните 24 часа направени се 665…

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје,…

Северна Кореја вели дека ситуацијата со коронавирусот…

Северна Кореја денеска увери дека ситуацијата со…

Денеска само 86 новозаразени – во изминатите…

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје,…

Позната е новата ковид статистика

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје,…