Крахираат главните западни производители на Ковид-19 вакцини BioNTech и Moderna

t

Сепак, се чини дека берзите не сметаат дека изгледите на компаниите како BioNTech и Moderna се големи. Токму спротивното.

Сопствениците на акциите на овие компании во последниот месец минуваат низ ноќна мора на остар пад на цената на нивните хартии од вредност. Фактот дека вакцините не гарантираат долгорочен имунитет и не штитат од пренос на инфекцијата, но сепак се доволно добри кога станува збор за спречување на тешки исходи од болеста, се чини дека не влева доверба кај инвеститорите во раст на идните приходи на производителите на вакцини.

Така, на пример, акциите на германски BioNTech денеска паднаа за 11,5 отсто, додека во изминатата година беа во пад од 41,08 отсто. Во август 2021 година цената на една акција на BioNTech достигна 464 долари, а вчера се тргуваше за 151 долар. Во време кога цените на акциите на BioNTech беа високи, германската биотехнолошка компанија основана во Мајнц од научници со турско потекло беше глорифицирана затоа што користеше mRNA технологија во дизајнот на вакцините против COVID-19, небаре тие и нивниот партнер, Pfizer, се спасителите на светот, што се одрази на расположението на инвеститорите. Берзите повеќе не ја делат таа еуфорија.

Нешто помалку болен период во последните три месеци споделија акционерите на Pfizer, кои сепак може да се каже дека остварија добри профити во однос на пазарната капитализација за време на пандемијата. Акциите на Pfizer исто така се во надолен тренд, но сепак поблаг. Може да се претпостави дека падот е амортизиран со тоа што се работи за многу поголема фармацевтска компанија со широк асортиман на производи, која во меѓувреме излезе со информации за многу ефикасен лек за ковид наречен paxlovid, па нивната иднина го прави не зависат толку од mRNA вакцините.Од друга страна, Moderna, компанија која најголемиот дел од својот бизнис бум и плановите за време на пандемијата го базираше на многу ефикасната вакцина против COVID-19. Популарноста на нивната вакцина, за која некое време се сметаше дека дури и го спречува ширењето на инфекцијата, беше толку висока што цената на нивната акција достигна околу 460 долари. Беше исто така август 2021 година, кога BioNTech го достигна врвот на пазарната капитализација.

Но, денес цената на акциите на Moderna е 150 долари или 3 пати помалку отколку што беше на својот врв. Доколку не продолжи трендот на намалување на цената на акциите на Moderna, компанијата сепак би можела да биде задоволна од постигнатото, бидејќи на крајот на 2020 година имаа цена на акцијата под 70 долари, односно двојно помалку од денес.

Тешко е да се оцени до кој степен падот на цените на акциите на BioNTech и Moderna е дел од поширокиот тренд на пад на берзата во сегментот на високотехнолошки и иновативни компании воопшто. Во тој сегмент, вреднувањата беа исклучително високи за време на пандемијата, а сега има пумпање.

Еден од најдобрите примери на жртви на трендот во кој беше модерно да се обложуваат на иновации на компаниите е фондот Ark Innovation ETF, основан од агресивната инвеститорка Кејти Вуд. Се прослави за време на пандемијата затоа што инвестираше во технологија за ДНК, роботика, вештачка интелигенција, автоматизација, но со силниот пад на акциите на Zoom и Tesla, како и падот на Coinbeis global, вредностите на фондот Ark Innovation ETF пропаднаа – само од почетокот на оваа година се 27 отсто, а вредат половина помалку од пред една година, кога беа на својот врв. Сега Кејти Вуд апелира до инвеститорите да гледаат „надвор од берзанската нестабилност“ и да разберат дека „иновативноста е на распродажба“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Превентивни мерки против Ковид-19 во грчките училишта

По зимскиот распуст поради новогодишните и божиќните…

Минатата недела имало 72 случаи на заразени…

Вкупно 47 пациенти со грип биле прегледани…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја…

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната…