Македонија е меѓу подобрите на Балканот: Еве кој е лидер во регионот по резерви на злато

t

Грција има 114.12 тони резерви на злато, Бугарија има 40.83 тони.

Србија е прва во регионот од државите кои не се членки на ЕУ со 38,5 тони, Македонија е втора со 6,8 тони злато.  Податоците на Светскиот борд за злато, покажуваат дека најголеми резерви во светот имаат САД со 8.133 тони, потоа следи Германија со 3.355 тони, а на третата и четвртата позиција се Италија и Франција со нешто помалку од 2.500 тони. Русија е петта со 2.298 тони, а Кина е шеста со 2.010 тони. 

На Западен Балкан после Србија и Македонија, следат Словенија со 3,7 тони, Албанија со нешто повеќе од три тони, Босна и Херцеговина (БиХ) со 2,7 и Хрватска со два тони злато.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Цената на златото достигна историски највисоко ниво

Цените се зголемуваат во услови на геополитички…

(Видео) Американски топ дипломат го уништи Христијан…

Заменикот на државниот секретар на САД, О'Брајан…

Ново поскапување: Цената на златото е на…

Цената на златото е на шестмесечен максимум.…

Петровска: Да бидеме горди, нашата држава е…

Министерката за одбрана Славјанка Петровска во дневникот…

Македонија е меѓу подобрите на Балканот: Еве…

Грција има 114.12 тони резерви на злато,…