МПЦ – ОА: Резултатите од пописот се неточни!

t

Синодот на Македонската православна црква (МПЦ-ОА), разгледувајќи ги официјaлните резултати на пописот на населението, изразува сомневање во неговата статистичка прецизност.

Во соопштението се вели дека применетата методологија во графата „религиска припадност“ очигледно не разликува припадност на религија (христијанство, ислам, јудаизам итн.), на вероисповед (православно христијанство, сунитски ислам, хасидски јудаизам итн.) и на Црква или верски заедници/групи (Македонска православна црква, Исламска верска заедница, Еврејска заедница итн.).

„Ова ги прави презентираните резултати конфузни, а со тоа и неточни, затоа што очигледно не ја одразуваат реалната состојба на верска припадност во земјата. Зошто вероисповедта како опција не е дадена само кај една од религиите присутни во македонското општество, а очигледно е дека и таму постои варијантност?! САС смета дека постои проблем не само во методологијата, туку можеби и некои од попишувачите недоволно ги упатувале граѓаните во можностите за изјаснување, а очигледно е дека опциите постоеле“, реагира Синодот на МПЦ-ОА.

Македонската православна црква додава и дека „повод за сомневање во точноста на пописот е и непопишувањето на православните Македонци во светот, што веројатно е резултат на отсуството на комуникација со нив на надлежните институции од татковината, за разлика од посетите на некои министри меѓу иселените припадници од малцинствата“.

Црквата потсетува и дека во текот на пописот апелирала „православните христијани да се попишуваат како православни, а не само како христијани“.

„Земајќи го предвид погоре кажаното, САС на МПЦ-ОА ги вреднува како нерелевантни податоците од пописот на населението, особено во делот за религиозната припадност, со заклучок за постоење на сериозна статистичка грешка, која во случајот опфаќа 13, 4 отсто од населението“, велат во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Белата куќа потврди: Бајден планира да се…

Белата куќа ја потврди намерата на американскиот…

Албански државјанин избоден во Кичево!

Вчера во 23.07 часот во ОВР Кичево…

Словенија дозволи склучување на истополови бракови и…

Словенечкиот парламент на денешната седница го усвои…

Преземавме сет на мерки за да се…

„Презедовме и ќе допреземеме одреден сет на…