Немало дно: УКИМ падна за 41 место на листата за академски перформанси

t

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје е единствениот македонски универзитет кој се најде на овогодишната ранг-листа на Рангирање на универзитети според академски перформанси. Ранг-листата ја составува Техничкиот универзитет на Блискиот Исток во Анкара, Турција.

УКИМ се најде на 1.709. место на ранг-листата од вкупно 3.000 универзитети. Тоа е пад од 41 место во споредба со минатата година, кога универзитетот се наоѓал на 1.668. место на ранг-листата.

Од универзитетите од регионот, Универзитетот во Белград се наоѓа на 290. место, Универзитетот во Загреб на 397. место, а Универзитетот во Љубљана на 400. место.

На прво место се најде универзитетот „Харвард“ во САД. Следуваат Универзитетот во Торонто, Канада, Универзитетски колеџ „Лондон“, Англија, Универзитет во Париз, Франција и Универзитетот во Оксфорд, Англија.

Извор: URAP

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МД „Илинден”: Честитки до студентите по македонски…

Македонското друштво "Илинден"-Тирана упатува честитки до првата…

Професори од УКИМ ја пријавија во ДКСК…

Професори од УКИМ ја пријавија во ДКСК…

Македонско друштво „Илинден“-Тирана: УКИМ да не ги…

Од формирањето на нашето Друштво во 2009…

Професори поднесоа пријава против ректорката Ангелова до…

Сомневање за злоупотреба на службената положба и…

Започнаа уписите на УКИМ: 10 473 слободни…

На 23-те факултети во состав на Универзитетот…