Ново истражување: Има ли поврзаност на вакцините со нарушувањата на менструалниот циклус кај жените?

t

Европската здравствена агенција објави преглед на потенцијалната врска помеѓу вакцините Модерна и Фајзер Ковид и нарушувањата на менструалниот циклус, пријавени од десетици илјади жени.

Европската агенција за лекови (ЕМА) во петокот соопшти дека нејзиниот комитет за безбедност (PRAC) „ги проценува пријавените случаи на обилно менструално крварење (обилни периоди) и отсуство на менструација (аменореа) со вакцините за СОВИД-19 „Комирнати“ и „Спикевакс“.


Comirnaty и Spikevax се брендирани имиња на вакцините Pfizer-BioNTech и Moderna, соодветно.

Регулаторот нагласи дека, по претходна анализа на извештаите за промена на циклусот, PRAC заклучи дека „доказите не поддржуваат причинско-последична врска помеѓу овие вакцини и менструалните нарушувања“.

Сепак, комитетот одлучи да побара „длабинска евалуација“ на сите достапни информации „со оглед на спонтани извештаи за менструални нарушувања со двете вакцини и наодите од литературата“.

ЕМА рече дека нарушувањата на циклусот се многу чести и може да бидат предизвикани од широк спектар на фактори, вклучувајќи стрес и замор, така што во моментот е невозможно да се каже дали постои „причинска врска“ помеѓу вакцините за Ковид-19 и тешките периоди. или аменореа.

„Исто така, нема докази кои сугерираат дека вакцините за Ковид-19 влијаат на плодноста“, рече чуварот.

Соопштението на ЕМА следи по слична изјава на Регулаторната агенција за лекови и здравствени производи на ОК (MHRA). Во август минатата година, регулаторот рече дека ги разгледува извештаите за менструални нарушувања по вакцинацијата. Сепак, се вели дека бројот на извештаи „е низок во однос и на бројот на луѓе кои примале вакцини за СОВИД-19 досега и колку се вообичаени менструалните нарушувања генерално“.

Според бројките на MHRA, до 2 февруари 2022 година, пријавени се вкупно 49.427 сомнителни случаи на менструални нарушувања по употребата на сите три вакцини за Ковид-19 што се користат во ОК: AstraZeneca, Pfizer и Moderna.

Според истражувањето на д-р Викторија Мале од Империал колеџ во Лондон, објавено во Британскиот медицински журнал, иако промените по вакцинацијата во менструалниот циклус се „краткотрајни“, робусното истражување за овие можни несакани ефекти „останува критично за севкупниот успех од програмата за вакцинација“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Белгија ќе фрли над милион вакцини до…

Белгискиот дневен весник „Ле Соар“ открива дека…

Повторно иста приказна: САД обезбедуваат 119 милиони…

САД обезбедуваат 119 милиони долари на вакцини…

Грција и Бугарија отворени како „пупка“ за…

Патувањето во Грција и Бугарија отсега ќе…

Сали за 100 дена Влада: Преку пораки…

На Форумот 100 дена од мандатот на…

Вакцините веќе не се профитабилни: Астра Зенека…

Вакцините на AstraZeneca бележат пад на продажба…