Омикрон има нeобичен симптом што не се јавува кај другите соеви

t

Губењето на косата се сметаше за симптом на пролонгиран ковид бидејќи се случуваше неколку месеци по инфекцијата, а со сојот омикрон ќе се појави за време на болеста

Видот Омикрон може за време на болеста, во фаза кога веќе е „при крај“, да даде симптом кој се јавува кај поранешните соеви неколку месеци по инфекцијата.

Американското здружение на дерматолози наведува дека опаѓањето на косата е еден од симптомите што укажуваат на тоа дека во телото се појавила инфекција со корона вирусот, особено ако сте имале и температура.

Иако многу луѓе мислат дека ја губат косата природно, тоа е процес на опаѓање предизвикан од инфекција и тоа значи дека косата ќе продолжи да расте. Тоа е предизвикано од тоа што повеќе влакна влегуваат во телоген фазата, односно фаза кога паѓаат од коренот.

„Температурата е чест симптом на ковид 19, а после болеста може да дојде до опаѓање на косата. Косата влегува во фазата на својот живот кога опаѓа во поголем број од вообичаеното, бидејќи болеста или температурата ја предизвикуваат оваа промена“, велат дерматолозите.

Додека кај поранешните соеви овој симптом се појавил неколку месеци по болеста, кај сојот омикрон е можно да се појави непосредно пред крајот на инфекцијата, пишуваат британските медиуми.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Генералното собрание на ОН изгласа резолуција за…

Генералното собрание на ОН изгласа резолуција која…

(Видео) Портпаролот на Бајден одбива да одговори…

На социјалните мрежи е објавена снимка од…

Американците повторно ќе мораат да носат маски…

Во САД, со почетокот на школската година…

СЗО: Околу 36 милиони Европејци страдаат од…

Скоро 36 милиони луѓе во европскиот регион,…

Кина го лажирала бројот на починати од…

Кина го намалила бројот на кремирања минатата…