Официјално 16.000 луѓе добиле отказ поради пандемијата, еснафот тврди: многу повеќе

t

Агенцијата за вработување денеска соопшти дека 16.000 граѓани во земјава добиле отказ поради пандемијата на коронавирусот, која ги погодила нивните работодавачи и тие повеќе не можеле да им обезбедат плати. Според бизнис-заедницата, оваа бројка е многу поголема и изнесува околу 40.000 луѓе.

Во моментов во Агенцијата се пријавени 185 илјади невработени, од кои 131 илјада се активни баратели, а 54 илјади се пасивни баратели на работа и се пријавуваат на секои шест месеци.

Денеска надлежните ги претставија резултатите од Оперативниот план со кој се ублажуваа последиците од коронавирусот во економскиот сектор. Бројките покажуваат дека активните мерки и програми за вработување минатата година опфатиле 11.292 лица, а планот бил реализиран со високи 96,4 отсто.

Преку овој оперативен план како помош се реализирани 1 милијарда и 495 милиони денари, (околу 24 милиони евра), од кои 593 милиони (околу 9,5 милиони евра) биле наменети за директно создавање нови работни места.

Мерката за младински додаток наменета за лицата до 23 години и подобрување на нивната конкруетност на пазарот ја искориустиле речиси 3.800 луѓе, иако на почетокот биле предвидени 2.500. Висока искористеност и исполнетост од над 90 отсто имаат програмите за обука за дигитална писменост, како и практикантство за млади и невработени.

Оперативниот план за 2022 година тежи 29 милиони евра кои се наменети за отварање на нови работни места и зелени инвестиции.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…

Никогаш да не се заборави: Се одбележуваат…

Од денеска до недела ќе се одбележуваат…