Пендаровски тврди: Бугарите ќе влезат во Уставот со консензус на власта и опозицијата – опозицијата нема никаков проблем

t

Претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски на денешната изјава за медиумите во однос на вметнувањето на Бугарите во Уставот, вели дека постои политичка волја и од страна на власта и од страна на опозицијата.

– Во однос на Бугарите во Уставот сосема накусо. Постои политичка волја, претпоставувам тоа ви е на сите јасно и на страната на власта и на страната на опозицијата, што е едно од многу ретките прашања за кое и власта и опозицијата кај нас во Македонија немаат никаков проблем – истакна Пендаровски.

Според него, останува прашање на време кога тоа да се направи и која е гаранцијата дека после тоа нема некоја идна бугарска влада да бара повторно промена на Устав или некои други политички барања.

– Мислам дека еден од начините на кој може да се пријде на тоа прашање со намера да се реши, е преспанската формула – потенцира Пендаровски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Русија нема да застане: Ова е…

Русија нема да застане во Украина, сите…

(Видео) НАТО во кое Македонија членува ни…

НАТО во кое Македонија членува не го…

(Видео) Во Македонија не може да има…

Новинарката Мирка Велиновска во денешното гостување во…

(Видео) ЕУ нема да постои, “империјата” е…

Јас секогаш сум се борела за суштината,…

(Во живо) Тешки муабети со Мирка Велиновска!

Следете ја во живо денешната епизода на…