Перински во посета на Секторот за санитарна контрола: Како се контролира квалитетот на водата во Скопје?

t

Директорот на ЈП Водовод и канализација – Скопје, Златко Перински, денес беше во посета на Секторот за санитарна контрола.

Ова е целосното соопштение од ЈП Водовод и канализација:

“Секторот за санитарна контрола, при ЈП Водовод и канализација – Скопје, чиј составен дел се акредитираните лаборатории според ISO 17025, е еден од клучните сектори во претпријатието каде секојдневно се контролира квалитетот на водата за пиење од водоснабдителниот систем во градот Скопје.

Директорот на ЈП Водовод и канализација – Скопје, Златко Перински, во текот на денешната работна посета во Секторот за санитарна контрола, се запозна со процесот на работа и процесот на контрола на водата, кој секојдневно се изведува преку примероци од повеќе од 50 мерни места во градот Скопје.

Преку процесот на контрола, кој подразбира постојан мониторинг и запазување на високите стандарди, се потврдува квалитетот и безбедноста на водата за пиење, која високо котира во европски рамки.

Во рамки на посетата, покрај запознавањето со процесите кои се изведуваат во хемиската, микробиолошката и молекуларната лабораторија, Перински се запозна со проектите кои се во тек.

Перински, исто така беше и информиран за оперативноста на Секторот за санитарна контрола при ЈП Водовод и канализација – Скопје, чии лаборатории врз основа на своите достигнувања се доближуваат до лабораториите на европско и светско ниво.”

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Фајненшл тајмс: Саудискиот крал Бин Салман го…

Високи британски пратеници го опишаа пријавениот потег…

Путин: Односите помеѓу Русија и Обединтеи Арапски…

Претседателот на Русија ја опиша блискоисточната земја…

Маск одговари на поканата на Xамаc

„Се чини дека е малку опасно“ да…

Столтенберг во вторник доаѓа во Скопје како…

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг денеска…

(Видео) Заменик-градоначалникот на Град Скопје и секретар…

Заменик-градоначалникот на Град Скопје и секретар за…