Поранешниот претседател на Уставниот суд, Мурати: Ветингот да почне од политичарите, не од судиите!

t

Ветингот треба да почне од политичарите, не од судиите, во програмата нема конкретни реформи за незавсиност на судството туку мешање на извршната во судската власт, истакна денеска од собраниската говорница поранешниот уставен судија и актуелен пратеник, Сали Мурати.

– Секое мешање на извршната во судската власт завршува трагично. Ние имаме одредби за одговорност на судиите, ветингот не треба да почне од судиите туку од политичарите. Наместо да се меша извршната во судската власт, таа трба да обезбеди адмнистративна и финансиска независност, не ветинг, истакна Мурати кој додаде дека не може судиите во државава да бидат „дежурни кривци“ кога никој не им обезбедил услови за работа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат…

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија…

Изгубено 3-годишно девојче во Неа Флогита, се…

Во познатото туристичко место Неа Флогита, Грција…

(Видео) Исмаил до Мицевски: Ви предложивме „Македонска…

Да ви укажам благодарност за тоа што…

Поранешниот претседател на Уставниот суд, Мурати: Ветингот…

Ветингот треба да почне од политичарите, не…