По скaндалот откриен од Инфомакс, ДКСК бара Финансова да ја прошири истpaгата прoтив поранешниот министер Фазлиу

t

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) денеска на седница предложи Управата за финансиска полиција да ја прошири кривичната истрага против поранешниот министер за локална самоуправа Сухејл Фазлиу за злоупотреба на службената положба.

Kако што образложи членот на ДКСК Нури Бајрами, предметот е оформен по сопствена иницијатива, односно по допрен глас за наводи изнесени во медиумите против поранешниот министер за локална самоуправа Сухејл Фазлиу кој во време на оформување на предметот се уште ја вршел функцијата министер. Сухејл Фазлиу ја вршеше функцијата министер од 1 јуни 2017 до 26 јуни 2019 година.

Скандалот го објави Инфомакс во мај 2019 година, кога разоткри дека Фазлиу си ја вpaботил цeлaта пoблиcка фaмилиja на виcokи фyнкции во министерството.

Во наводите изнесени во медиумите, тогаш, се набројани неколку злоупотреби на службената положба, како и несовесно работење во службата од страна на министерот и други службени лица од ова Министерство преку користење на службени патнички возила за приватни цели и потреби, а на трошок на буџетот на институцијата, при што еден од ангажираните лица го злоупотребил ротациското осветлување за избегнување на плаќање патарини на патниот правец Скопје – Гостивар – Скопје, а како што тогаш објави Инфомакс, Фазлиу си ја врботил целата поблиска фамилија на високи функции во Министерството, појасни Бајрами.

Заради проверка на наводите и утврдување на фактичката состојба, ДКСК доставила барање за прибирање податоци и информации до Министерството за локална самоуправа, меѓутоа доставените податоци од страна на Министерството биле нецелосни, односно не биле доставени копии од патните налози. Од Министерството, подоцна, бил доставен допис со кој ја известиле ДКСК дека не постои дополнителна документација која би ја доставиле.

Од работата по овој предмет произлегува дека продолжува трендот на лошото управување со јавните финансии и државниот имот што навистина се коси со сите принципи на владеење на правото, нагласи Бајрами.

Констатираше дека ДКСК не е во можност, а не е ни надлежна во целост да ги утврдува изнесените наводи, и поради тоа предложи постапувањето по овој предмет пред ДКСК да запре.

Истовремено предлагам да се бара постапување од Управата за финансиска полиција која, како што е изнесено во медиумите тогаш, на 10 декември 2018 година поднела кривична пријава против претходниот министер за локална самоуправа Сухејл Фазлиу и против неговиот претходник Лирим Шабани, за незаконска исплата на хонорари во износ од околу 37 илјади евра. Кривични пријави заработија и поранешна советничка во Мининистерството, но и службеничката одговорна за спроведување на ИПА оперативната програма меѓу Македонија и Бугарија. Оваа кривична пријава се однесува на еден мал дел од овие наводи и предлагам да се достави барање Управата за финансиска полиција да проодлжи и по другите наводи од овој оформен предмет, рече Бајрами.

Како што објави Инфомакс во мај 2019 година, Фазлиу си ја вpaботил цeлaта пoблиcка фaмилиja на виcokи фyнкции во министерството. На пример, шeф на министерскиот кабинет во министерството за локална самоуправа е неговиот братучед Зинет Јусуфи. Освен Зинет, шeф на протокол на министерот е неговата внука Мервин Ислами, а за негов возач е вработен Исмет Јусуфи – бpaт на Зинет и бpaтучед на министерот Сухејл Фазлиу. Како ова да нe е дoвoлнo, блиckитe на министерот, а и самиот тој редовно ги злoyпoтpeбyвaaт и државните рecypси кои се ставени на pacполагање на министерството. Редовно, со гopиво на дpжaвнa cмeтka се возат cлyжбeнитe автомобили во пpивaтни цели.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

По скaндалот откриен од Инфомакс, ДКСК бара…

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК)…