Русија го повикa БРИКС да го исфрли доларот од трговијата

t

Според министерот за финансии на Русија, земјите-членки на блокот треба дополнително да ги зајакнат економските врски.

Одржливиот развој на финансиските односи и населби во рамките на организацијата БРИКС е многу важен за сите земји-членки, изјави рускиот министер за финансии Антон Силуанов.

Изјавата беше дадена на форумот за финансискиот дијалог Русија-Кина во понеделникот во Пекинг, каде Силуанов се сретна со неговиот кинески колега Лан Фоан.

Групата БРИКС на економии во развој – која моментално ги вклучува Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – разговараше за начините за олеснување на плаќањата во локални валути меѓу земјите-членки. Блокот има за цел да ја намали нивната зависност од американскиот долар и еврото за забрзан раст.

„Треба дополнително да ја развиваме финансиската соработка во земјите на БРИКС. Овде гледаме можности… да се развие платен систем кој би бил независен од инфраструктурата, кој не секогаш целосно ги исполнува целите на поединечните земји“, рече Силуанов.

„Затоа, одржливиот развој на финансиските односи и порамнувања на платформата БРИКС е важен за нас и веруваме дека е неопходно да се разрешат такви прашања, а денес ќе разгледаме голем број од нив“, додаде тој.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија го повикa БРИКС да го исфрли…

Според министерот за финансии на Русија, земјите-членки…

Германската царина се заканува дека ќе ги…

Германија може да конфискува подароци испратени од…

Испораките на руски гас во Кина ќе…

Русија и Кина разговараа за прашањето за…

Русија или ќе биде суверена и силна,…

Русите мора да запомнат дека Руската Федерација…

Путин: Западот ќе мора да најде заеднички…

Западните земји ќе мора да најдат заеднички…