Објавено на:

Русија откри нов начин за борба со рој од беспилотни летата

t

Експерти од Воениот универзитет на Министерството за одбрана на Русија смислиле нов начин за борба против ројот мали беспилотни летала.

Тие предлагаат расфрлање на мали фрагменти од муниција над заштитен предмет од специјален квадрокоптер, се вели во документот објавен на веб-страницата Роспатент.

Според информациите содржани во материјалот, се работи за минијатурен авион опремен со контролен блок, борбен модул со повеќе цевки и четири телескопски контролери свртени хоризонтално на страна и меѓусебно поврзани со мрежа.

Мрежата „расфрла“ муниција на мали фрагменти кои летаат во различни правци. Армијата ја објаснува целесообразноста на тој изум со зголемената закана од роеви од беспилотни летала кои напаѓаат важна воена и цивилна инфраструктура.

Разузнавањето „рој“ предвидува координирани активности на голем број „агенти на дронови“ кои соработуваат меѓу себе и со околината. И покрај едноставноста на таквата техника, беспилотните летала како целина демонстрираат „исклучително сложено“ однесување, дејствувајќи како еден голем организам.

Поради слабата видливост, ројот може да има големо влијание врз текот на борбените операции преку извидување и воздушни напади врз борбени возила, контролни пунктови, концентрација на жива сила и опрема, дури и услови на конфронтација меѓу системите за противвоздушна одбрана и средствата за електронско војување.

Според експертите од Воениот универзитет, постојните средства за отпор на роевите беспилотни летала (воздушна одбрана, радио-електронско војување, системи за бараж, лов и воена авијација и мало оружје) не се во состојба соодветно да се справат со оваа задача, а дополнително , нивното дејствување бара значителни средства.

Системот опишан во документот ќе може да покрива заштитени објекти со поле за фрагментација. Во борбена положба, дронот виси во воздухот над објектот со отворена мрежа.

Мрежните сензори го читаат движењето на нападот „рој“ и испраќаат сигнал до електричните капсули за полнење на борбениот модул со повеќе цевки. После тоа, сите негови цевки пукаат во исто време, а полето за фрагментација создадено на овој начин ги уништува непријателските беспилотни летала.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Медведев го смрзна светот: Ова води до…

Испораките на странско оружје за Украина водат…

Зеленски со зборовите на Путин: Ќе возвратиме…

Украина ќе возврати на сите руски напади,…

(Фото) Ова се двете жени кои соборија…

Жените војници на Црноморската флота Марина Фалеева…

Русите горди: Украинските дронови над Крим биле…

Два од трите украински беспилотни летала кои…

Се јави Дугин: Кина е свесна дека…

Посетата на претседателот на Народна Република Кина…