Објавено на:

Рускиот патријарх Кирил: Ја скршивме кичмата на фашизмот – Да не беше Русија тој повторно ќе завладееше со светот

t

Русија одигра одлучувачка улога во уништувањето на фашизмот, изјави патријархот московски и на цела Русија Кирил, повикувајќи на Божја помош во проповедта по литургијата во Патријаршиската катедрала Воскресението Христово во Кубинка – главниот храм на руските вооружени сили. Сили.


„Го скршивме ‘рбетот на фашизмот, кој несомнено ќе победеше да не беше Русија, да не беше подвигот на нашиот народ. „Господ ќе ни помогне и денес“, рече патријархот.

За мир во Украина за време на литургијата се молеше и рускиот патријарх Кирил.

Тој додаде дека службата во армијата во војната е подвиг, бидејќи тоа подразбира подготвеност да се загинат за татковината.

„Во војна – а сега минуваме низ такво време – служењето во армијата е вистински подвиг, бидејќи бара секој што се заколнал да ја брани татковината без да штеди живот“, рече патријархот Кирил.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ