Објавено на:

Рускиот „Military Review“: Воениот баланс на Балканот се промени во полза на Србија

t

Република Србија е загрижена за својата безбедност и една од мерките во овој контекст е одржување и систематски развој на вооружените сили.

И покрај објективните ограничувања, се преземаат мерки за зајакнување и подобрување на армијата, постигнувајќи го посакуваниот резултат. Како резултат на тоа, српските вооружени сили во моментов се едни од најмоќните во регионот, се вели во анализа на „Military Review“.

Општи показатели

Вооружените сили на Република Србија во нивната сегашна форма беа создадени на 8 јуни 2006 година, по одвојувањето на Државниот сојуз на Србија и Црна Гора. Единиците и формациите што останаа на српска територија беа инкорпорирани во вооружените сили на новата независна република. Врз основа на тоа, во иднина се изведуваа разни воени конструкции, насочени кон заштита на националните интереси под постојните услови.

Во моментов во Србија има само два вида вооружени сили. Прво и најважно се копнените сили. Тие обично имаат стандарден состав и вклучуваат тенк, пешадија, артилерија, инженер итн. Покрај тоа, речната флота на реката Дунав е подредена на командата на армијата. Вториот тип на вооружени сили се воздухопловните сили и силите за воздушна одбрана. Исто така, дел од одбранбените задачи на земјата може да извршува и жандармеријата, која ги извршува функциите на внатрешните трупи.

Српските вооружени сили се карактеризираат со висок потенцијал и покрај ограничениот број војници и опрема. На пример, во познатото рангирање Global Firepower, кое зема предвид педесет различни индикатори, српската армија во 2024 година беше рангирана на 56-то место во светот или на 20-то место меѓу европските вооружени сили. Во однос на рангирањето во 2023 година, Србија напредуваше две места. Како резултат на тоа, Србија во моментов е втора по Грција меѓу земјите во нејзиниот регион.

Причините за ваквите промени и напредок во рангирањето се познати и очигледни. Српското воено и политичко раководство посветува големо внимание на националната безбедност и развојот на вооружените сили. Србија не е членка на политички или воени блокови, затоа не може да се потпира на механизмите за колективна безбедност и мора да се потпира исклучиво на себе.

Во исто време, од 2022 година има уште еден фактор. Други земји од Европа и од балканскиот регион одлучија да ја поддржат Украина и да ѝ испратат оружје и воена опрема. Испорачаната опрема ја земаа од нивните војски, што негативно се одрази на нивната состојба. За возврат, Србија не ја даде својата опрема, а тоа набрзо доведе до промена на рамнотежата на силите во регионот.

Сили и средства

Според рангирањето на Global Firepower 2024, вкупниот број српски вооружени сили е 25.000. Во рангирањето „Воен биланс 2024“ нивниот број е 28,15 илјади, во кој не се вклучени само армијата, туку и безбедносните сили. Главниот и најбројниот тип на вооружени сили се копнените сили. Во нив служат најмалку 13.000 луѓе. Повеќе од 5.000 луѓе служат во воздухопловните сили и силите за воздушна одбрана.

Главната сила на копнените сили се две механизирани бригади, од кои секоја вклучува по еден тенковски баталјон, два моторизирани пешадиски баталјони, еден инженерски баталјон итн. Има и една артилериска бригада со шест баталјони/дивизии, една воздушна бригада и една бригада на специјални сили со три баталјони. Покрај тоа, во составот на силите има неколку посебни помошни баталјони – инженерски, за одбрана на руските вооружени сили, за комуникации итн.

Во употреба се до 230 главни резервоари од неколку модели. Поголемиот дел од флотата, околу 200 единици, се М-84 МБТ од домашно производство. Има и до 30 тенкови Т-72 од една од старите модификации. АПЦ и БМП од различни модели, почнувајќи од стариот советски БТР-50, се користат за транспорт на пешадија. Најновите во флотата се приближно 40 Lazar-3 APC.

Теренската артилерија користи системи со калибар од 122 до 155 mm. Во служба се околу 85 самооди од советско производство „Гвоздика“ и поновиот српски Б-52 „Нора“. Влечената артилерија е повеќе од 130 единици од различни видови.

Воената воздушна одбрана се потпира на системи од советско производство. Има над 70 стари системи за воздушна одбрана Cube. Задржани се и артилериските системи Bofors со калибар 40 mm, оригинални и пренесени на различни платформи.

Речната флотила на реката Дунав, која е подредена на армијата, има само четири патролни чамци и исто толку лесни миночистачи. Има четири летала и разни транспортни бродови.

Воздухопловните сили и силите за воздушна одбрана се прилично скромни по големина. Тие вклучуваат само седум авијациски ескадрили со различни намени и со една или друга опрема. За противвоздушната одбрана одговорни се една противвоздушна ракетна бригада и два одделни радиоинженерски баталјони.

Тактичката авијација вклучува само 14 ловци МиГ-29 со различни модификации и до 18 јуришни авиони Ј-22. Има најмалку 40 авиони за обука од неколку модели и помалку од десетина транспортни авиони. Хеликоптерската флота вклучува 17 Ми-24 и Ми-35, како и педесет повеќенаменски хеликоптери од различни типови.

Објектот за противвоздушна одбрана, дел од воздухопловните сили, користи четири системи HQ-22 од кинеско производство со долг дострел и задржува во служба до 15 стари советски системи С-125 и Куб. За покривање на позициите за противвоздушна одбрана се користат најмалку шест системи за противвоздушна одбрана Pantsir-S1, како и пиштоли од 40 мм.

Во процес на модернизација

Военото и политичкото раководство на Србија, имајќи ги предвид постоечките закани и предизвици, смета дека е неопходно да се развијат вооружените сили. Оваа задача главно се остварува со набавка на потребното оружје и опрема од различни класи, вклучувајќи ги и најновите. Неодамна станаа познати неколку вакви набавки и идни планови.

Така, во февруари 2023 година, српското раководство ја објави својата намера за модернизација на триесетина тенкови и самоодни пушки „Гвоздика“, како и купување до 40 новопроизведени оклопни транспортери „Лазар-3“. Исто така, понуди да купи 60 самоодни APC ALAS.

Србија веќе неколку години преговара со Кипар за испорака на хеликоптери Ми-35П. Кипарската армија планирала да ги деактивира хеликоптерите и да ги замени со странски модели, додека српската војска била подготвена да ги набави. Преговорите резултираа со вистински договор, според кој Србија доби 11 посакувани хеликоптери во ноември 2023 година.

Во последните години редовно се покренува темата за евентуална набавка на француски ловци-бомбардери Dassault Rafale. Редовно се преговара за заеднички договори, но сè уште недостасува цврст договор. Дали ќе се појави и кога тоа може да се случи не е познато.

Кон крајот на март, српскиот претседател Александар Вучиќ најави нови набавки на оружје и опрема. Тој тогаш изјави дека армијата нарачала и во блиска иднина ќе добие неколку десетици нови MLRS. Се очекуваат и нови борбени авиони и беспилотни летала. Во исто време, шефот на државата не ги прецизираше видовите на опрема, нејзините добавувачи и други детали. Нови податоци за овие испораки најверојатно ќе се појават во блиска иднина.

Планиран развој

На овој начин Република Србија, за разлика од другите европски земји, не штеди средства за одбрана и не се впушта во сомнителни воено-политички авантури, се вели во анализата на „Military Review“. Таа е ангажирана во систематскиот развој на своите вооружени сили и тоа го прави на неколку начини. На пример, постоечките модели и производи се одржуваат во употреба и, доколку е потребно, се надградуваат. Дополнително, се купуваат нови производи секогаш кога е можно.

Компетентната политика и разумниот пристап кон одбранбените прашања ги даваат посакуваните резултати. Српската армија не е голема по број, но нејзината опрема и согледаните борбени способности се на исто ниво со другите вооружени сили во регионот. Дополнително, во последните години се појавија нови фактори кои би можеле да го променат односот на силите во корист на Србија

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Земјотрес со јачина од 3.8 степени ја…

Земјотрес со јачина од 3.8 степени пред…

Србија планира изградба и модернизација на 2.000…

Јелена Танасковиќ, в.д генерален директор на железничката…

Нова провокативна изјава на Медведев: Русија да…

Русија треба да направи се за да…

Балканот денеска е најтоплиот дел од Европа

Во земјите од регионот денеска се активирани…

Курти бара меѓународната заедница да ја притисне…

Меѓународната заедница да изврши притисок врз Србија…