Објавено на:

Сали објави: Огромен број на заболени од астма во Македонија, бројот постојано расте

t

Светски ден на астма согласно календарот на Светската здравствена организација (СЗО) годинава се одбележува на 3 Мај и станува збор за сериозно хронично заболување кое достигнува бројка до 300 милиони пациенти во светот од сите возрасни групи, напиша вечерва министерот за здравство Беким Сали на својот Фејсбук профил.

Министерот Сали наведува дека бројот на заболени во нашата држава изнесува од 80 илјади до 100 илјади и е во постојан пораст.


-Една од нашите примарни цели е подобрување на квалитетот на живот и заштита на здравјето со висококвалитетни и достапни лекови кои овозможуваат подобар исход во лекување на пациентите со астма и хронична белодробна болест, напиша министерот за здравство Сали на Фејсбук.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Сали: Се додека секојдневно добиваме бројки од…

Се додека секојдневно добиваме бројки од 80…

Сали објави: Огромен број на заболени од…

Светски ден на астма согласно календарот на…