Сепак не сме титова творевина: Бугарија издала лична карта со националност Македонец во 1943 година

t

Спорот меѓу Македонија и Бугарија во врска со историските прашања е актуелен во двете држави, особено откако Бугарија го стопираше македонскиот пат кон Европската Унија со таканареченото вето.

Спорот се состои пред се во различни гледишта за потеклото на македонскиот народ, македонската нација, јазикот и историските настани, како и националноста на одредени историски личности кои Бугарија ги присвојува како свои.

Бугарија го негира постоењето на македонска нација пред 1944 година со тврдење дека современата македонска држава и нација се творевина на Тито и Југославија.

Сепак, изгледа дека Бугарија немала таков став отсекогаш.

На социјалните мрежи се појави фотографија од лична карта издадена во 1943 година, за време на бугарската фашистичка окупација на Македонија, каде јасно се гледа дека граѓанинот по националност бил Македонец.

Погледнете за што се работи:

“Димитар Папакоч Бугарија за време на фашистичката окупација 1943 год во Битола издавал лични карти со националност Македонец.” – стои во Фејсбук статусот.

Линк од Фејсбук статусот: https://www.facebook.com/ico.najdovskiperin/posts/10228619171048067

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарски медиуми: Хилари Клинтон е во посета…

Хилари Клинтон е во посета на Бугарија,…

Бугарија е најголема закана за Македонија –…

Балканските земји се сметаат за непријатели, покажува…

КИРИЛ ПЕТКОВ ПОВРЕДЕН ВО ТЕШКА СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА…

Кирил Петков, поранешниот премиер на Бугарија имал…

Чернева: Тешко дека Македонија ќе почне преговори…

Директорка на канцеларијата на Европскиот совет за…

Траги-комедија: Се степале две 80-годишни баби во…

Две постари жени во саботата попладне се…