Се продава воздух од Советскиот Сојуз – чини колку еден автомобил

t

Луѓето ширум светот сакаат да се сеќаваат на „старите добри времиња“, а еден жител на Русија решил да го искористи тоа со објавување оглас за продажба на „воздух од Советскиот Сојуз од 1973 година“.

Огласот се појави на најголемата руска реклама Avito, која е и втора по големина во светот.

Воздухот за продажба е ставен во стара опрема за нуркање, а сопственикот ја посочил цената од 499.000 рубљи или нешто повеќе од 5.700 евра, колку што чини добар половен автомобил.

Продавачот наведува дека тоа е „идеален роденденски подарок, алатка за експериментирање, помош за носталгичарите…“

„Воздухот е совршено чист, катастрофата во Чернобил се уште не се случила, ниту пак има непријатности кои сега беснеат. Овој воздух е историја и создава историја околу себе“, напиша продавачот, кој го истакна и медиумското внимание на локалните медиуми.

„Советскиот воздух“ е уште еден обид да се заработи од трендот на носталгија за СССР во земјите создадени на територијата на таа поранешна светска сила. Така, минатогодишното истражување, по повод 30-годишнината од распадот на СССР, покажа дека 63% од Русите се уште жалат за распадот на Советскиот Сојуз.

Таквиот став го делат дури 84 отсто од испитаниците на возраст над 55 години, односно оние кои како полнолетни живееле во СССР. Меѓутоа, кај младите на возраст од 18 до 24 години тоа жалење го покажуваат само 24 отсто, пишува Sputnik International.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Време беше: Повторно во функција државниот мониторинг…

Веб-страницата www.air.moepp.gov.mk е повторно во функција и…

ЕУ и САД исплашени: Заедничкиот настап на…

Неодамнешната заедничка изјава, усвоена од Русија и…

Вечерва Струмица нaјзагаден град во Македонија

Според мерењата на World Air Quality Index…

Кавадарци и Струмица најзагадени вечерва – скопјани…

Струмица и Кавадарци вечерва се најзагадени градови…

(Видео) Може јазикот е како во Петрич,…

Денеска најзагаден град во Македонија во моментов…