Скандал во Бугарија: Болниците се проверуваат заради можна замена на бебиња

t

За случајот со заменетите бебиња, покрај Извршната агенција „Медицински надзор”, упатен е и Регионалниот здравствен инспекторат во Софија. Покрај проверката дали медицинската дејност во Акушерско-гинеколошката болница „Шејново” била соодветно структурирана, „Медицински надзор” ќе биде задолжен и за проверка на сите акушерско-гинеколошки болници во Бугарија, изјави шефот на кабинетот на в.д. Министерот за здравство Момчил Мавров.Ќе се утврдува дали има празнини кои на еден или друг начин би можеле да придонесат денешниот инцидент да не се повтори.

Вршителот на должноста министер за здравство Асен Меџидиев денеска дозна за случајот со заменетите бебиња во софиската акушерско-гинеколошка болница „Шејново”. Штом дознал, го повикал на состанок директорот на болницата Румен Велев, наредил „ Медицински надзор” и регионалната здравствена инспекција во Софија да го проверат случајот. Тој го призна пропустот пред новинарите во зградата на бугарската влада. Но, како што подоцна се покажа, не станува збор за размена на бебиња, туку за бројките на нивните мајки во Шејново болница.

Моментално и двете бебиња се со мајките со кои биле отпуштени. Алки со броевите биле ставени на бебиња во болницата, но за двете жени биле разменети бидејќи ова ја натерало една од мајките да се сомнева дали е регистрирана со нејзиното вистинско дете. Софиското градско обвинителство започна истрага и направени се два ДНК тестови, а сослушани се 28 лица.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

“Мост” го улови бугарскиот амбасадор во Албанија:…

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците…

Земјоделците во Бугарија ќе блокираат патишта и…

Во Бугарија денеска почна националниот протест на…

Бугарија во паника: Пронајден дрон, не се…

Модуларна формација за отстранување муниција од поморската…

Бугарски генерал го подбра бугарското разузнавање: Зарем…

Бугарскиот генерал Атанас Атанасов, кој воедно е…

Јотова се надева дека “Македонија ќе ги…

„Мора да се искористат сите напори на…