Спасовски ќе присуствува на министерска конференција за борба против нелегална миграција во Виена

t

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на 21 и 22 февруари ќе учествува на Министерската конференција на Платформата за заедничка координација за ефикасна борба против нелегалната миграција долж Источномедитеранската рута, која ќе се одржи во Хофбург – Виена во Австрија.

Министерот Спасовски ќе има обраќања на двете панел сесии, „Регионални и национални аспекти – предизвици и тековна ситуација“ и „Елементи на регионален механизам и партнерства за враќање“.

Конференцијата е во организација на Федералното Министерство за внатрешни работи на Република Австрија и Платформата за заедничка координација за ефикасна борба против нелегалната миграција долж Источномедитеранската рута воспоставена во јуни 2021 година во Прага, Чешка, заедно со министрите и претставниците од Западен Балкан, Салцбуршкиот форум, Данска, Германија, Грција, Швајцарија, а во присуство на Европската комисија, Европската канцеларија за поддршка на азил (ЕАСО), ФРОНТЕКС и Меѓународниот центар за развој на миграциска политика (ИЦМПД).

На маргините на конференцијата, министерот Спасовски ќе оствари билатерална средба со Нотис Митараки, министер за миграција и азил на Елинската Република, а ќе се сретне и со Игор Џундев, шеф на постојаната мисија на Република Северна Македонија при ОБСЕ во Виена, како и со Кристин Шанер Бургенер, државен секретар за миграции на Швајцарија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Спасовски: МВР е посветено кон натамошното развивање…

Министерството за внатрешни работи е посветено кон…

Министерот Спасовски на работна средба со британската…

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски денеска…

Арсовска од Тирана: Наоѓаме начини како да…

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, е…

Спасовски ќе присуствува на министерска конференција за…

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на…