Таравари избран за редовен професор на Meдицинскиот факултет на УКИМ

t

Генералниот секретар на Алијанса за Албанците, Арбен Таравари, е избран за редовен професор по Неврологија на Медицинскиот факултет на универзитетот „Св.Кирил и Методиј“.

Ова го потврди УКИМ во универзитетскиот билтен. Инаку Таравари е специјалист-невролог.

Гостиварскиот градоначалник, кој има долгогодишно искуство на Универзитетската клиника за неврологија, досега имаше звање вонреден професор.

Врз основа на целокупната доставена документација и личното познавање на кандидатот, Рецензентската комисија позитивно ја вреднува и ја оценува наставнообразовната, научноистражувачката и стручно-применувачката дејност, како и дејноста од поширок интерес на вонр. проф. д-р Арбен Таравари.

Врз основа на изнесените податоци за севкупната активност на кандидатот од изборот во претходното звање до денес, Комисијата заклучи дека вонр. проф. д-р Арбен Таравари поседува научни и стручни квалитети и според Законот за високото образование и Правилникот за посебните услови и постапката за избор во наставно-научни, научни, наставно-стручни и соработнички звања и демонстратори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, ги исполнува сите услови да биде избран во звањето редовен професор во наставно-научната област неврологија, се вели во рефератот во универзитетскиот билтен.

Поранешниот министер за здравство најави повлекување од функцијата генерален секретар на Алијанса за Албанците.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Успеа родителскиот бојкот во Љубен Лапе –…

Како и во целиот изминат период до…

Изpaелски експерт по микpoбиологија и имунологија pacпали:…

Професорот Ехуд Кимрон, раководител на Катедрата за…

Tажна вест: Почина професор на Филозофскиот факултет

По кратко боледување, на 68-годишна возраст вчера…

Таравари избран за редовен професор на Meдицинскиот…

Генералниот секретар на Алијанса за Албанците, Арбен…

(Видео) Урнебесно – Села честиташе Велигден за…

Лидерот на Алијанса за Албанците, Зијадин Села,…