Тупанчески најави нов Кривичен законик и нов Закон за помилување

t

„Во моментов се работи на нов Закон за помилување. Овој закон, кој се изработува со експерти, комисии, вклучена е и Управата за извршување на санкции, ќе ги постави маргините и нема да се остави простор за погрешно толкување на некоја одредба“ кажа министерот за правда, Никола Тупанчески во „Вин-вин“ на Телма.

Тој додаде дека досега сме биле сведоци каде што при помилувањата се правеа одредени злоупотреби и имаше отстапувања од самиот институот помилување.

„Исто така се работи и на нов Кривичен законик, кој меѓу другото, посебен фокус има на конекциите со Европскиот суд за човекови права“ кажа Тупанчевски.

Тој додаде дека Кривичниот законик е донесен одамна, а во меѓувреме има 37-38, како што кажа, крпеници, од кои добар дел се прави инстантно и на дневна основа, со одредени политички цели.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Вечерва “Тешки муабети” со Мирка Велиновска!

Следете ја денешната епизода на "Тешки муабети"…

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…