Украина изглaса зголeмување на трошоцитe за одбрaна во државниот буџет за речиси 10 милијарди гривни

t

Врховното собрание на Украина го ребалансираше државниот буџет за 2022 година, зголемувајќи ги трошоците за одбрана за 9 милијарди 96 милиони UAH.

За соодветниот предлог-закон гласаа вкупно 345 народни пратеници.

Пратениците, исто така, одлучија претседателот на парламентот Руслан Стефанчук веднаш да го потпише изгласаниот закон

Законот предвидува буџетска програма 2101150 „Развој, набавка, модернизација и поправка на оружје, воена опрема, алатки и опрема“ за зголемување на расходите од 28,4 милијарди UAH на 37,5 милијарди UAH. Изворот на покривање на овие расходи се очекува да го преисполни планот за приходи на општиот фонд на државниот буџет во јануари 2022 година во износ од 9,096 милијарди UAH.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Путин: Западот ќе му најде замена на…

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека Западот…

Рускиот заменик МНР: Украина никогаш нема да…

Украина никогаш нема да влезе во Северноатлантската…

Русија потврди: И вториот авион А-50У е…

Московскиот суд издаде налог за апсење на…

Медведев: Киев подобро да го прифати мировниот…

Украина би било мудро да го прифати…

„Фато Котидијано“: Италија би можела да ѝ…

Италија би можела да ѝ испорача на…