Училиште во Британија ги разгневи родителите: Им нареди на учениците да ги заменат зборовите “мајка” и “татко” со “возрасни”

t

Директорите во училиштата во Брајтон предизвикаа гнев кај родителите со тоа што ги укинаа зборовите „мама“ и „тато“ и ги заменија со „возрасни“ – за да избегнат дискриминација на „нетрадиционалните“ семејства.

Родителите во четири државни основни училишта во приморскиот град велат дека тие и нивните деца станале збунети од указот содржан во политиките за еднаквост, во кои е наведено дека јазичниот персонал треба да го користи за да се осигура дека учениците израснати во различни семејства не се стигматизирани.

Основното училиште Свети Лука во Брајтон на својата веб-страница наведува: „Имаме јазичен код за еднаквост за персоналот (на пр. за да ги цениме сите семејства никогаш не се повикуваме на „мајки и татковци“ и наместо тоа зборуваме за „возрасни“).

Основното училиште „Елм Гроув“ тврди во својата изјава за еднаквост: „Се обидуваме да зборуваме за нашите „возрасни“ наместо за нашите „мајки и татковци“ за да ги признаеме различните семејни групи во кои живеат нашите ученици.

Упатството за „откажување“ на зборовите „мама“ и „тато“ е исто така поддржано во изјавата за училишна визија на основното училиште Карлтон Хил, во која се вели: „Се обидуваме да зборуваме за нашите „возрасни“ наместо за нашите „мајки и татковци“ да ги признаеме различните семејни групи во кои живеат нашите ученици.’

Еден родител со дете во училиштето изјави за MailOnline: „За нас возрасните е многу збунувачки, не им сметајте на децата. Тие едноставно не разбираат зошто наставниците не можат да ги нарекуваат своите мајки или татковци, мама или тато?

„Знам дека училиштата се обидуваат да ги земат предвид различните видови семејства од кои можат да потекнуваат учениците, но мнозинството имаат мајка или тато, без разлика дали се заедно или не. Па, зошто персоналот не може едноставно да им го олесни на децата и да ги нарекува нивните родители какви што се; мама или тато?’
Друг додаде: „Во обидот да бидат поинклузивни, училиштата забораваат на мама и тато, најважните луѓе во животот на едно дете. Ова е само лудост, каде ќе застане?’

Училиштата тврдат дека се воздржуваат од употреба на „мама“ и „тато“ поради зголемениот број деца кои не се воспитани од нивните биолошки родители.

Едно училиште, Saltdean Primary изјави за својата политика за еднаквост и различност дека претпочита да користи друг термин целосно.

Во него беше наведено: „Јазик – ги користиме термините родители/негувателки наместо „мама“ и „тато“ бидејќи препознаваме дека нашите семејства се составени од многу различни луѓе. Кога децата почнуваат во Салтдин, тие дискутираат и споделуваат што им прави семејство. Ова им овозможува на децата да видат различна семејна динамика од нивната, но исто така им помага да препознаат дека односите се тие што го создаваат семејството“.

Но, позицијата на училиштата за „мама“ и „тато“ ги остави во спор со Советот на Брајтон и Хоув, локалната власт која е одговорна за нивно надзор.

Таа инсистираше на тоа дека не издала никаква директива за ова прашање и дека училиштата се слободни да одлучуваат.

Во соопштението се вели: „Нашиот совет до училиштата е дека секако е во ред да се користат зборови како мама, тато или баба, доколку персоналот ги знае семејните околности на детето.

„Но, ние имаме многу разновидна училишна популација и сакаме сите членови на училишната заедница да се чувствуваат вклучени.

„Во случаи кога семејството на детето е непознато, терминот возрасен или возрасен може да вклучува, на пример, баби и дедовци, згрижувачи, семејства со родители од ист пол и семејства со самохрани родители.

„Училиштата сами донесуваат одлуки за нивните политики за еднаквост.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

УЖАС во соседна Србија: Мајка со нож…

Шестгодишно девојче од Ниш, итно е пренесено…

Кривични пријави за четири лица, меѓу кои…

Основното јавно обвинителство Струга поднесе два обвинителни…

Почина и мајката на осомничениот за убиството…

Во Злот денеска починала Светлана Драгијевиќ, мајката…

Англија: Мајка го оставила петмесечниот син во…

Една жена во Англија е уапсена под…

Прво се искрале децата, па се истепале…

Вчера во 14.50 часот во СВР Охрид…