(Фото) Рекордери: Македонија на прво место по број на побегнати затвореници

t

На оваа карта можеме да видиме колку затвореници избегале на 10.000 затвореници. Тие вклучуваат затвореници кои на крајот беа фатени. Земјите со помала стапка на затворска популација имаат повисока стапка на бегства од затвор. Нордиските земји и Холандија имаат една од најниските стапки на затворска популација, но и една од највисоките стапки на бегство од затвор.

Гледаме и некои земји со помало население (на пр. Андора, Луксембург, Македонија) кои имаат висока стапка на бегство од затвор. Во земјите со мала затворска популација, мал број бегства веќе можат значително да ја зголемат стапката на бегство од затвор.

Најголем број има во Македонија (691), Холандија (315), Швајцарија (284) и нордиските земји.

Исто така, има неколку земји кои пријавиле дека воопшто нема бегство од затвор. Тоа се Албанија, Малта, Црна Гора, Кипар, Сан Марино, Монако, Чешка, Словенија, Северна Ирска и Латвија. Сан Марино не е изненадување, бидејќи тие имаа само еден затвореник во 2019 година и воопшто немаше затвореник во 2020 година.

Податоците за оваа карта доаѓаат од Годишната казнена статистика на Советот на Европа .

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Министерство за правда: Ќе се интензивира реконструкцијата…

Министерството за правда соопшти дека ќе се…

Кинески осигурителен магнат осуден доживотно за корупција

Ванг Бинг, поранешниот директор на кинеската најголема…

Социјалните мрежи горат по вчерашното реми: Од…

Социјалните мрежи вријат откако Македонија вчера ѝ…

Добро утро со Инфомакс: Наше знаме е…

Добро утро Македонци, денеска ви го пренесуваме…

Руски зборник од 1849 година: Македонскиот јазик…

Во време кога се врши атак врз…