Хрватската народна банка ќе распише нов конкурс за спорната монета на еврото

t

Хрватската народна банка објави дека ќе распише нов конкурс за идејно решение на монетата евро со мотив куна. Ваквата одлука дојде по повлекувањето на претходниот победник на натпреварот, кој користеше фотографија од куната без авторски права.

Хрватската народна банка (ЦНБ) објави дека Комисијата за пари, како постојано и стручно тело на Советот на ЦНБ, која спроведува конкурс за избор на националната страна на хрватските монети евра, на 6 февруари добила изјава од Стјепан Прањковиќ и се откажа од сите права врз основа на учество на натпреварот, пренесува Јутарњи лист.

Од CNB велат дека паричната комисија на денешната седница ја прифатила одлуката на тој автор да го повлече предлог-дизајнот за мотивот куна.

Според соопштението на CNB, „со цел да се отстранат сите понатамошни несигурности, сомнежи или сомнежи во врска со изборот на дизајнот на лицето на монетата евро со мотив на животно куна, Комисијата за пари одлучи да објави и спроведе нов отворен конкурс во наредните денови.

“ решенија, кој се состои од идејно и извршно решение, присуство на националната страна на Република Хрватска со мотив на куна животно на апоен од 1 евро.

Од ЦНБ посочуваат дека за време на конкурсот од сите автори биле побарани и добиле потребните гаранции во форма на потпишани изјави со кои авторите потврдуваат дека нивното дело е оригинална интелектуална креација создадена исклучиво за потребите на конкурсот.

„Новиот конкурс за уметнички дизајн на реверсот од 1 евро со мотив куна нема да го загрози навременото производство на хрватските монети од евро“, се вели во соопштението на ЦНБ.

Да потсетиме, аферата со хрватската монета од евро, на која ќе се прикажува куната, беше откриена кога корисниците на социјалните мрежи забележаа дека победничкото дело е само изменета фотографија од животното од британски фотограф.

Фотограф од Шкотска се огласи и изјави дека никој не го контактирал од Хрватска во врска со авторските права.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Цела Црна Гора и БиХ, како и…

Земјите од регионот се уште се под…

Хрватска испраќа канадер со два екипажи во…

Министерството за одбрана на Република Хрватска испраќа…

Хрватската спортистка Бланка Влашиќ

ПОЗНАТА ХРВАТКА ВО ПРОГРАМАТА ВО ЖИВО ДОЗНА…

Милановиќ: Хрватите и Србите не ги спои…

Хрватите и Србите ги обедини соработката, а…

Хрватската фудбалска федерација демантира: Само Албанците скандираа…

Хрватскиот фудбалски сојуз добил известување од УЕФА…