Објавено на:

Шок: Милиони домаќинства во Обединетото Кралство оваа зимa остануваат без греење

t

Милиони домаќинства во Обединетото Кралство оваа зима се соочуваат со НЕМАЊЕ НА ТОПЛИНА

Извршниот директор на „Scottish Power“, Кит Андерсон, предупреди дека зголемувањето на цените на бензинот може да доведе сметките за енергија да се зголемат до речиси 3.000 фунти во октомври – со тоа што околу 10 милиони домови во Велика Британија потенцијално не би можеле да си дозволат греење.

Британските домаќинства веќе забележуваат дека нивните трошоци за енергија се зголемуваат за 700 фунти во периодот од октомври до април, а тоа зголемување се очекува да се забрза уште повеќе, предупреди извршниот директор.

„Ако ништо друго не се случи до октомври, мислам дека ќе видиме огромно зголемување на клиентите со претплата што всушност се самоисклучуваат – не повторно вчитување на мерачот за однапред плаќање затоа што не можат да си дозволат да го направат тоа. Се упатуваме кон навистина ужасно место каде никој од нас не сака да биде“, рече Андерсон

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ