Објавено на:

Што се случува: Бебињата за време на пандемиjaта имаат забавен развој, не е до коpoната – нова загpижyвaчка cтyдиja

t

Бебињата родени во текот на првата година од пандемијата се развојно и когнитивно назат… и тоа не е поради самиот вирус. Тоа е шокантното откритие од големото ново истражување во списанието JAMA Pediatrics на 255 бебиња родени во болница во Њујорк помеѓу март и декември 2020 година.

Во скрининг тестовите за бруто моторика, фина моторика и социјални вештини направени на возраст од шест месеци, бебињата од пандемијата постигнале пониски резултати од бебињата пред пандемијата. Сепак, дали мајката имала Ковид за време на бременоста, не направила разлика во развојот на бебињата – без разлика колку е тешка инфекцијата. Значи, ако штетата не се сведува на вирусот, што ја предизвикало?

Разговарав со д-р Дани Думитриу, коавтор на студијата и педијатар на Универзитетот Колумбија, за да дознаеме повеќе. Таа истакнува дека иако резултатите на бебињата од пандемијата биле само малку пониски, овие просечни разлики може да имаат длабоки долгорочни ефекти врз цела генерација.

Додека научниците очекуваа дека ќе бидат засегнати само бебињата чии мајки заразени со Ковид, овој резултат, вели д-р Думитриу, „укажува на потенцијалното влијание врз невроразвојот на доенчињата родени за време на пандемијата, без оглед на инфекцијата на мајката, што – доколку се повтори – ќе се преведе во потенцијално влијание врз стотици милиони деца родени од почетокот на пандемијата, со потенцијал со значителни последици за јавното здравје“.

Овие последици нема да мора да бидат забележливи во повеќето случаи – туку, тие ќе се појават во крајности. „Ова е затоа што малите поместувања во просечните резултати од стотици милиони може да се преведат во удвојување или тројно зголемување или четирикратно или повеќе од „стапките на неуспех“. Нивната генерација ќе има поголем дел кои се субнормални, неспособни да функционираат во општеството.

Пандемиските бебиња веќе заостануваат по само првите неколку месеци од животот. И со оглед на тоа што се чини дека влијанието врз бебињата се еколошки, зарем не очекуваме постарите деца и тинејџерите, кои не беа изолирани од пандемскиот живот во матката, да заостанат уште повеќе во нивниот развој?

За жал, одговорот е да. Д-р Думитриу објаснува: „Очекуваме концептот на ефектот предизвикан од пандемијата врз развојот на детето да се генерализира во други развојни фази и навистина има одредени индикации во литературата дека тоа веќе се случува“.

Ова не е едвај изненадување. На крајот на краиштата, младите се оние кои беа жртвувани за време на оваа криза. Тие беа принудени да ги покриваат лицата со ткаенина половина од денот и ги молеа да земат вакцини за да не ги убијат нивните баби. Некои тинејџери и млади луѓе сè уште работат и учат од дома, подложени на бескрајни состаноци на Зум во еден вид психолошка тортура со забавена снимка. Сето ова за вирус за кој знаеме дека претставува исклучително мал ризик за нив.

Сепак, сè не е изгубено. Д-р Думитриу посочува дека не е доцна да се надокнади штетата направена на овие податливи млади умови. „Бидејќи ова е толку рана временска точка, има многу можности да се интервенира и да се наведат овие бебиња на вистинската развојна траекторија… со разговор, пеење, играње и интеракција со нив и наоѓање безбедни начини за почесто да ги извадите од домот. , родителите можат апсолутно да помогнат во ублажувањето на потенцијалните проблеми на патот“.

Проблемот е во тоа што „царевите“ на јавното здравство во последно време не говорат кога и како да ги изнесувате децата од домот. Тешко е да се има голема верба во способноста на јавното здравје да ги врати овие бебиња на патот. Без сомнение, студиите за наследството на пандемијата врз децата ќе продолжат, а нивните наоди ни доаѓаат малку по малку како што поминуваат годините. Единственото нешто што изненадува што може да дојде од нив ќе биде обемот на штетата, должината на лузните што останале.

Некои се нафатија да го означат сето ова како „цена на Ковид“. Но, Ковид е респираторна болест, која никогаш не им се заканувала на повеќето млади луѓе. За нив, ова е цената на ограничувањата на Ковид, цената на политиката на Ковид. Ова е цената на стравот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Левица со апел до земјоделците да пријават…

Деновиве сме сведоци на многу варијации и…

„ПУШТЕТЕ ГИ НЕКА УМРАТ“ Сериозни обвинувања за…

Патрик Валанс, главниот научен советник на владата…

Најмалку 30 предвремено родени бебиња евакуирани од…

Министерството за здравство во Појасот Газа денеска…

Генералното собрание на ОН изгласа резолуција за…

Генералното собрание на ОН изгласа резолуција која…

Кина на самит Г77+Кина со глобалниот југ…

Западот воден од САД е во обид…