Објавено на:

Шokaнтни податоци од Шкотска: Heвakцинираните пopeтко се заpaзувaaт и yмиpaaт oд 18 декември, омикpон ги игнорира правилата

t

Сега е поголема веројатноста целосно вакцинираните Шкоти да бидат примени во болница со Ковид, отколку невакцинираните, поради зголемувањето на бројот на постари лица кои се разболуваат поради слабеење на имунитетот од вакцината, пренесува Шкотски Хералд.

Овие „чудни“ податоци покажуваат дека стапките на случаи на заразата се пониски кај невакцинираните лица отколку оние со вакцинирани со една, две или три дози откако Омикрон стана доминантна варијанта во Шкотска.


Контраинтуитивните податоци од министерството за здравство во Шкотска (PHS) се во спротивност со претходните пандемични трендови кои постојано покажуваат дека стапките на инфекции, хоспитализација и смртност се највисоки меѓу невакцинираните.

„Изгледа чудно додека не почнете да ги разложувате работите“, рече професорот Роуланд Као, претседател на ветеринарна епидемиологија и наука за податоци на Универзитетот во Единбург.

Стапките на зарази се најниски од 18 декември кај невакцинираната група, во обратна форма од графиконите забележани претходно во пандемијата

Според последниот извештај на министерството за здравство, стапката на смртност од Ковид постојано расте од 4 декември кај вакцинираните со две дози во споредба со невакцинираните – но e многу помала кај тројно вакцинираните.

Извештајот ја дефинира смртта од Ковид како „поединец кој се тестирал позитивно со PCR за САРС-КоВ-2 [коронавирусот кој предизвикува Ковид] во кое било време и го има наведено Ковид-19 како основна или придонесувачка причина за смрт при смртта. “.

Во последната недела од декември, стапката на смртност беше 7,06 на 100.000 кај двојно вакцинираните во споредба со 4,79 на 100.000 кај невакцинираните и 0,21 на 100.000 кај тројно вакцинираните.

Извор: Шкотски Хералд

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Намален животен век и „мозочна магла“ по…

По прележување Ковид-19, може да дојде до…

Oваа пролет се очекува крајот на корона…

Дали на пандемијата со коронавирусот навистина и…

Францускиот учесник во Австралија опен позитивен на…

Ден по елиминацијата од Австралија опен, францускиот…

Се влошyва состојбата во регионит: Рекорден број…

Епидемиолошката состојба во земјите од Западен Балкан…