Две намирници неочекувано го зголемуваат шеќерот во крвта

t

Иако е добро познато влијанието на рафинираните шеќери и преработените јаглехидрати врз шеќерот во крвта, не би се посомневале дека виновниците лежат во навидум безопасните намирници, пишува SheFinds.

Некои навидум безопасни намирници всушност можат да го подигнат нивото на шеќер во крвта, што доведува до несакано зголемување на телесната тежина. Разбирањето на оваа сложена рамнотежа е од клучно значење за одржување на оптимално здравје.

Мишел Саари, експертка во проектот EHealth, откри две неочекувани „здрави“ намирници кои можат да придонесат за зголемување на шеќерот во крвта и зголемување на телесната тежина. Станува збор за јогуртите со вкусови со житариците.

Јогурти со вкус
Јогуртите со вкус без маснотии, кои често се сметаат за поздрав избор, може ненамерно да придонесат за високо ниво на шеќер во крвта и зголемување на телесната тежина. Иако овие јогурти се „продаваат како сиромашни“ со маснотии, тие често го подобруваат вкусот со додавање значителни количини шеќер.

Високата содржина на шеќер, во комбинација со отсуството на маснотии, може да доведе до брз скок на шеќерот во крвта, предизвикувајќи инсулински одговор што може да го промовира складирањето на маснотии. Покрај тоа, недостатокот на маснотии може да ја загрози ситоста, што потенцијално ќе доведе до прејадување.

Житарици
Додека многумина житариците означени како „здрави“ ги сметаат за хранлива опција за појадок, некои можат да придонесат за скокови на шеќерот во крвта и потенцијално зголемување на телесната тежина. Одредени навидум здрави житарици може да содржат скриени шеќери и рафинирани јаглехидрати, што може да доведе до брзо зголемување на нивото на гликоза во крвта по консумирањето. Овој скок предизвикува инсулински одговор кој, со текот на времето, може да придонесе за зголемување на телесната тежина и отпорност на инсулин.

„Многу житарици означени како здрави, вклучително и оние со додадено овошје или ароми, содржат 10-20 грама шеќер и 200-300 калории по порција. Додадените шеќери и ниската содржина на влакна во житарките може да предизвикаат брз скок на шеќерот во крвта и поголем вкупен внес на калории“, наведува Саари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Таткото на Александар се сомнева дека син…

Родителите на Александар Глигоријевиќ (26) од Србија…

Власта не се откажува од 78% повисоки…

Целта на ВМРО-ДПМНЕ е да се подобри…

(Видео) Спречен е терористички акт во Австрија,…

Десетици специјалци, членови на тимот Кобра и…

Макрон: Мора да се направи се, за…

Францускиот претседател Емануел Макрон денеска му порача…

Србија ја совлада Грција и ја продолжува…

Актуелните олимписки шампиони, ватерполистите на Србија, се…