ЕВЕ КОЕ Е НАЈЗДРАВОТО МЕСО

t

Гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ откри дали месото го зголемува ризикот од болести, какви количини препорачуваат експертите и кое месо има најмногу протеини.

Месото е една од главните намирници. Речиси ниту еден ручек не може да помине без него, особено прославите. Има многу заблуди кога станува збор за месото, особено за количината што може да се конзумира. Некои веруваат дека тоа му штети на здравјето, додека други се колнат во сите здравствени придобивки. Дали треба да се јаде и во колкави количини, што е најздраво и дали црвеното месо може да го зголеми ризикот од некоја болест, објасни гастроентерологот д-р Воја Перишиќ.

„Месото е здраво. Препораките за консумирање се 300 до 400 грама неделно, и 70 до 80 грама дневно. На дневна основа јадам повеќе од препорачаната дневна доза. Како да го спречите ризикот од развој на болест? Кога одам во ресторан, секогаш прашувам каква маринада ставаат. Маринадите се коктели од антиоксиданси, се неутрализираат со месото што е натопено во маринадата. Вкусот на маринадата има маслиново масло, оригано, сенф, рузмарин во него.Тоа се медитерански растенија кои ослободуваат есенцијални масла кои се антиоксиданти и кои се неутрализираат во фазата на печење на скара“, објасни гастроентерологот во „Јутру“ на Прва.

Целта на маринадата е делумно да го омекне месото и да го зачини со лут вкус.

„Ако планиравте да јадете месо, ставете го во маринадата. Оставете го да отстои ноќта, вкусот ќе биде многу убав, дејството на маринадата е антиканцерогено, многу е силно. Ако неможете да издржете до следниот ден, јадете го минимум три часа по подготовката“, рекол д-р Воја и објасни дали црвеното месо го зголемува ризикот од развој на болеста.

„Ако три пати неделно јадете црвено месо во маринада, јадете риба измеѓу. Таму сте сигурни, бидејќи имате силни антиканцерогени придобивки“, откри гастроентерологот кој не препорачува пилешко. “Пилешкото месо е пријатно за оние кои имаат дигестивни проблеми. Мораме да се грижиме за преференциите на вкусот. Ако правите пилешко месо за деца, прво обаретего.

Домаќинките треба да се потрудат околу пилешко за да биде вкусно. Мисирката е многу здрава. Таа само скока и брка инсекти, има чист протеин од инсекти. Мисиркиното е хипоалергично, но и јагнешкото“.

На прашањето кое месо има најмногу протеини, гастроентерологот одговори:

„Месото со најмногу протеини е црвеното, заедно со месото треба да се јаде зелена салата и кромид, некој вид компири“, вели д-р Воја.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кривични пријави за тројца од Подградец кои…

Албанската полиција поднела кривични пријави против тројца…

(Видео) Гори кај Богданци, се слушаат детонации…

На социјалната мрежа Х се појавија видеа…

Вучиќ: Курти се обидува да предизвика војна

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ обвини дека…

Таравари постави за директорка докторка која има…

Докторката Севдије Коџа добила решение од министерот за здравство Арбен…

(Видео) Меџити: Иван Стоилковиќ не е важен…

Иван Стоилковиќ не е важен и не…