Кинески експерти: Консумирањето вино го намалува ризикот од инфекција со Ковид 19
Според експертите од болницата Канинг во Шенжен, Кина, консумирањето шампањ, црвено и бело вино може да го намали ризикот од инфекција со коронавирус.
Студијата е објавена во списанието Frontiers in Nutrition.
Истражувачите проучувале податоци од 473.957 луѓе, од кои 16.559 биле позитивни на КОВИД-19.
Учесниците беа поделени во три групи: луѓе кои не консумираат алкохол, поранешни консументи и сегашни консументи.
Истражувачите заклучија дека оние кои претпочитаат црвено вино се најзаштитени од Ковид 19: пиењето повеќе од пет чаши од овој пијалок неделно го намалува ризикот од инфекција за 17%.
За оние кои пијат една до четири чаши бело вино и шампањ неделно, ризикот од инфекција се намалува за 8%, но кога пијат повеќе од пет чаши неделно, „заштитниот ефект“ е речиси незабележлив.
Оние кои пиеле пиво и јаболковина имале 28% поголем ризик да се заразат со коронавирус, а количината на пиење не играла важна улога.
Претходно, Сергеј Колесников, член на Руската академија на науките објасни како со помош на вотка може да се заштити од сојот Омикрон. Според него, вдишувањето на испарувањата од алкохол помага до одреден степен да се отстрани вирусот од респираторниот систем.
Сепак, тој потсети и на потребата да се почитува социјалната дистанца и да се мијат рацете и носот.
Извор bgnes.bg
https://bgnes.bg/news/vinoto-i-shampanskoto-predpazvat-ot-covid-19/
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
ЕУ фрлила вакцини против Ковид-19 вредни 4…
Членките на Европската Унија фрлиле 215 милиони…
Македонските вина од сортата вранец со најмногу…
На првиот меѓународен натпревар „ВРАНЕЦ СЕЛЕКЦИЈА” посветен…
Американската држава Тексас го тужи Фајзер поради…
Фармацевтскиот гигант ја измами јавноста за ефикасноста…
„ПУШТЕТЕ ГИ НЕКА УМРАТ“ Сериозни обвинувања за…
Патрик Валанс, главниот научен советник на владата…
Најниско производство на вино во последните 60…
Производството на вино во светот годинава се…