Студија: Дишењето придонесува за глобалното затоплување

t

Метанот и азотниот оксид кои се наоѓаат во издишувањето на луѓето се полоши за животната средина од јаглерод диоксидот, велат научниците.

Човечкото дишење придонесува за глобалното затоплување, според студијата објавена во средата во PLoS One. Авторите тврдат дека придонесот на човечкото дишење за климатските промени е потценет и заслужува понатамошно проучување.

По мерењето на составот на гас во издишените вдишувања на 328 учесници во студијата, истражувачите заклучија дека човечкиот здив сочинува 0,05% од емисиите на метан во ОК и 0,1% од неговиот азотен оксид. И двата гасови „имаат многу поголем потенцијал за глобално затоплување од јаглерод диоксидот“, забележува студијата.

„Издишениот човечки здив може да содржи мали, покачени концентрации на метан (CH4) и азотен оксид (N2O), кои придонесуваат за глобалното затоплување“, напишаа истражувачите, предводени од атмосферскиот физичар Николас Кауан од Центарот за екологија и хидрологија во ОК. . „Би повикале на претпазливост при претпоставката дека емисиите од луѓето се занемарливи“.

Додека Кауан објасни дека „придонесот на CO2 во човечкиот здив за климатските промени е суштински нула“, бидејќи растенијата го апсорбираат речиси целиот јаглерод диоксид што луѓето го издишуваат, другите два гаса остануваат во атмосферата. Метанот заробува 80 пати поголема количина на топлина како јаглерод диоксид во текот на првите 20 години во атмосферата, иако оваа моќ се намалува со текот на времето.

Деталната анализа на исхраната на испитаниците не успеа да даде индикација дека оние што јадат месо произведуваат повеќе гасови. Додека сите испитаници издишувале азотен оксид, само 31% издишувале метан. Овие лица, наведени како „производители на метан“ во трудот, имаа поголема веројатност да бидат жени и постари од 30 години, иако истражувачите не беа во можност да утврдат зошто е тоа случај.

Авторите на студијата предупредија дека нивното истражување се однесува само на здивот и повика на понатамошно истражување на вкупната слика за емисиите на човечки гасови, инсистирајќи дека тоа би можело да открие повеќе за „влијанијата од стареењето на населението и промената на исхраната“ на планетата.

Во последниве години, активистите за заштита на животната средина се фокусираа на емисиите на метан од кравите, чија тревопасна исхрана е разложена од бактериите што произведуваат метан во нивните повеќекратни стомаци. Фокусот на креаторите на политиката на добиените подригнувања и прдежи загадени со метан беа предмет на многу пародија од скептиците за климатските промени.

Обединетото Кралство законски се обврза да ги намали емисиите на стакленички гасови за 78% до 2035 година во споредба со 1990 година. Жителите се силно охрабрени да ја намалат потрошувачката на месо со цел да се постигне оваа цел, при што некои проценки го ставаат уделот на глобалните емисии на стакленички гасови од одгледувањето добиток за месо на 15%. Сепак, истражувачите зад студијата од средата истакнаа дека префрлањето на вегетаријанска исхрана богата со влакна потенцијално може да предизвика повеќе емисии на метан и азотен оксид, феномен што го нарекоа „замена на загадувањето“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Студија: Дишењето придонесува за глобалното затоплување

Метанот и азотниот оксид кои се наоѓаат…