5 причини зошто треба да јадеме повеќе кајсии ова лето
Кајсиите се едно од највкусните и најздравите овошја.
Освен добриот вкус и мирис, тие нудат и цело богатство од витамини и минерали.
Зошто треба да јадеме повеќе кајсии ова лето.
Го подобруваат варењето
Кајсиите се богати со природни влакна, што придонесува за раздвижување на цревата и подобро варење. Влакната ги стимулираат желудочните сокови кои помагаат во апсорпцијата на хранливи материи и лесно ја разградуваат храната при варењето. Тие често се препорачуваат кај оние пациенти кои имаат проблеми со опстипација.
Ги јакнат коските
Кајсиите ги содржат сите минерали кои се потребни за јакнење на коските. Богати се со калциум, фосфор, манган, бакар и железо.
Го подобруваат здравјето на срцето
Тие се одличен начин да го заштитите срцето од голем спектар на болести. Големото количество на витамин Ц, калиум и влакна со што придонесуваат за подобро здравје на кардиоваскуларниот систем.
Го чуваат здравјето на кожата
Комбинацијата од витамин А, Ц и фитонутриенти го подобрува здравјето на кожата. Дополнително, антиоксидантите го успоруваат процесот на стареење на кожата. Маслото од кајсија е одличен третман за состојби на кожата како што се егземите, осипите и псоријазата.
Ја намалуваат телесната температура
Сокот од температура често се препорачува за пациенти кои имаат покачена температура. Тие исто така придонесуваат и за хидратација на телото. Вода со лимон
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
(ВИДЕО) Украинските сили напредуваат во руската област…
Украинските сили постигнуваат незапирлив напредок во областа…
Падна Gmail, корисниците пријавуваат повеќе проблеми со…
Корисниците ширум светот пријавуваат проблеми со апликацијата…
Руското разузнавање знаело за украинскиот напад две…
Руското разузнавање знаело за претстојната инвазија на…
Македонскиот борач Владимир Егоров го заврши настапот…
Македонскиот борач Владимир Егоров го заврши настапот…
Русија предупредува на обид за дестабилизација на…
Министерството за надворешни работи на Русија издаде…