8 корисни совети како да се ослободите од зависноста од благо

t

Доколку имате проблем со прекумерното внесување на слатки и друга храна богата со шеќер, овие совети ќе ви дојдат добро.


Кога станува збор за исхраната, отсекогаш се сметало дека умереноста е клучна за здравјето, особено кога станува збор за внесот на шеќер.
Бидејќи шеќерот придонесува за развој на разни болести како што се дијабетес, дебелина, рак итн. важно е да го држите под контрола и да не дозволите да станете зависни од него.

Нутриционистката Наташа Ѓукиќ нуди неколку корисни совети кои можат да ви помогнат да ја надминете зависноста од слатки и на тој начин да го подобрите вашето здравје:

-Намалете го внесот на слатки пијалоци

Најголем дел од додадениот шеќер во исхраната на современиот човек доаѓа од слатките пијалоци – газирани пијалоци, спортски и енергетски пијалоци, засладени чаеви и други. Покрај тоа, пијалоците кои многу луѓе ги доживуваат како здрави, како што се смути и овошни сокови, сепак можат да содржат неверојатни количини на додаден шеќер. Покрај тоа, вашето тело не ги препознава калориите од пијалоците на ист начин како оние од храната. Калориите од пијалоците брзо се апсорбираат, што доведува до брзо зголемување на нивото на шеќер во крвта.

-Избегнувајте десерти со превисока содржина на шеќер

Повеќето десерти не даваат никаква хранлива вредност. Тие се полни со шеќер, што предизвикува скокови на шеќерот во крвта што може да направи да се чувствувате уморни и гладни и да сакате уште повеќе шеќер.

-Избегнувајте сосови со додаден шеќер

Сосови како кечап, сос за скара, сос за шпагети и сладок чили сос се вообичаени во повеќето кујни. Сепак, повеќето луѓе не се свесни за нивната содржина на шеќер.

Порција кечап од 1 лажица (17 грама) содржи околу 1 лажичка (5 грама) шеќер. Тоа значи дека кечапот има неверојатни 29% шеќер – повеќе шеќер отколку сладолед!

Побарајте зачини и сосови со ознака „без додаден шеќер“ за да ги намалите скриените шеќери во овие производи. Други опции за зачинување на храна која природно содржи малку додаден шеќер се билки и зачини, чили, сенф, оцет, песто, мајонез и сок од лимон или лимета.

-Јадете „вистинска“ храна

Ова е храна која не е преработена или рафинирана. Исто така, не содржи адитиви и други вештачки супстанции. Овие намирници вклучуваат цело овошје, мешунки, цели зрна, зеленчук и месо. На другиот крај од спектарот е ултра-обработената храна. Станува збор за храна која содржи сол, шеќер, масти и адитиви во комбинации кои се дизајнирани да имаат неверојатен вкус – што го отежнува умереното внесување на овие намирници.

Речиси 90% од додадениот шеќер во исхраната на просечниот современ маж доаѓа од ултра-обработена храна!

-Проверете дали има шеќер во конзервирана храна

Конзервираната храна може да биде корисен и евтин додаток во вашата исхрана, но може да содржи и многу додаден шеќер. Овошјето и зеленчукот содржат шеќери кои се природни. Сепак, ова обично не е проблем бидејќи не влијае на вашиот шеќер во крвта на ист начин како што додава шеќер. Избегнувајте конзервирана храна која е спакувана во сируп или содржи шеќер на листата на состојки. Овошјето е доволно слатко, затоа одете на верзиите со ознака „спакувано во вода“ или „без додаден шеќер“.

-Внимавајте со „здравите“ обработени грицки

Некои преработени грицки имаат „здравствен ореол“. Тие изгледаат здраво на прв поглед, а зборовите како „здраво“ или „природно“ може да се користат во нивниот маркетинг за да изгледаат поздраво отколку што всушност се. Изненадувачки, овие грицки (како гранола, протеински шипки и сушено овошје) можат да содржат шеќер колку чоколадо и бонбони.

-Префрлете се на природни засладувачи без калории

На пазарот има неколку вештачки засладувачи кои воопшто не содржат шеќер и калории, како што се сукралоза и аспартам. Сепак, овие вештачки засладувачи може да бидат поврзани со нерамнотежа во цревните бактерии, што може да доведе до полоша контрола на шеќерот во крвта, зголемена желба за храна и зголемување на телесната тежина.

Од таа причина, можеби е најдобро да избегнувате вештачки засладувачи. Некои други природни засладувачи без калории се ветувачки. Тие вклучуваат стевиа, еритритол и алулоза.

-Наспиј се добро!

Лошиот сон е поврзан со депресија, слаба концентрација, намалена функција на имунолошкиот систем и дебелина. Сепак, недостатокот на сон може да влијае и на видот на храната што ја јадете, предиспонирајќи ве за избор што содржи повеќе шеќер, масти, сол и калории.

Едно истражување покажа дека луѓето кои легнале доцна и не спиеле цела ноќ консумирале повеќе калории, брза храна и газирани пијалаци и помалку овошје и зеленчук од оние кои легнале порано и станувале цела ноќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

8 корисни совети како да се ослободите…

Доколку имате проблем со прекумерното внесување на…