Специјалист за исхрана: Кога протеинските шејкови и чоколади можат да го загрозат здравјето
Веќе некое време постои вистинска возбуда околу храната збогатена со протеини. Млечни производи со дополнителни протеини, специјални протеински шејкови, чоколадни плочки, мусли во сите варијанти со дополнителна порција протеини, протеински лебови…
Производителите на храна заработуваат затоа што овие производи се значително поскапи од производите без додаден протеин. Но, колку е корисен овој дополнителен дел од протеините во храната и дали е опасно прекумерното консумирање?
Што прават протеините во телото?
Како што вели д-р Јагода Јорга, специјалист за исхрана, протеините во телото прават сè.
„Не постои процес во телото, без разлика дали е градежен, метаболички или некој друг, кој може да се одвива без протеини, т.е. протеини (друго име за протеини). Многу се валидни“, вели докторката за Н1.
Како што објаснува докторката, протеините имаат супстанции од кои се составени, кои се нарекуваат аминокиселини и кои се есенцијални. Тоа значи дека тие мора да се внесуваат однадвор, нашето тело не може да ги направи од нешто друго.
Веќе е позната храната која содржи протеини, а тоа се: месото, рибата и јајцата. Јајцата содржат 100 отсто употребливи протеини, што не е случај со месото или рибата. Има и млечни производи – од млеко до разни сирења.
„Помалку е познато дека житариците се добар извор на протеини, од 10 до 13 грама ги има во 100 грама житарки. „Камените плодови се толку богати со протеини и одредени зеленчуци, на пример гравот“, нагласува докторката.
Кога треба да се земаат протеините како додаток во исхраната?
„Внесувањето на суплементи не треба да се прави самостојно“, вели д-р Јорга.
Протеините се неопходни, но во одредена количина, вели докторката и додава дека повеќе од тоа стануваат штетни за организмот.
„Долго време знаеме дека внесот на протеини може да доведе до побрзо откажување на бубрезите. Но, сега знаеме дека тоа се случува и во здрав бубрег“, вели таа.
Таа нагласи и дека нема разлика дали се работи за суплементи или природни извори – важна е количината.
„На пример, потребен ви е еден грам (0,8 грама) протеин по килограм телесна тежина. Тоа значи дека човек од 50 килограми треба да внесува 50 грама протеини дневно“, објаснува д-р Јорга.
За ориентација, 100 грама квалитетно месо (мисиркино) има 35 грама протеини. Гравот има 27 грама протеини на 100 грама, а 200 грама леб содржи 25 грама протеини.
Клучниот проблем
„Проблемот е што почнаа да ја збогатуваат целата жива храна со протеини и луѓето не го сметаат тоа“, вели докторот и додава дека се започнало со тие протеински диети и кето диета, со цел да се ослабат.
Друга работа која докторката ја нагласи како важен елемент е добивањето мускулна маса.
„Тренерите им препорачуваат големи количини на протеини на луѓето кои одат во теретана, а науката покажа дека околу 25 грама специфични протеини од сурутка може да помогнат да се добие мускулна маса. Сè повеќе од тоа или оди во резервите на маснотии или ја оптоварува функцијата на бубрезите“, вели д-р Јорга.
Таа додава дека „без сериозно вежбање, колку и да внесувате протеини, нема да добиете мускулна маса“.
Лекарот нагласи дека кај постарите лица, бидејќи со возраста губат мускулна маса, според новите препораки на Светската здравствена организација, нивниот внес на протеини треба да се зголеми на еден, 1,1 грам по килограм телесна тежина.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
Герасимов: Запрено е напредувањето на украинските сили…
Напредувањето на вооружените сили на Украина длабоко…
Рускиот опозициски активист: Украина е жртва на…
Рускиот опозициски активист Илја Јашин вели дека…
Во Брисел е нападнат амбасадорот на Азербејџан…
Амбасадорот на Азербејџан во НАТО и неговата…
Немаме сознанија, ќе го контактираме Киев –…
Соединетите Американски Држави планираат да ја контактираат…
Вечна им слава на ХЕРОИТЕ! 23 години…
И по 23 години од случувањата на…