CAR-T клетките можат да излечат пациенти со леукемија – Откриен метод за траен третман на леукемија

t

Две лица со леукемија постигнале ремисија во текот на една деценија откако биле инфузирани со CAR-T клетки, имунолошки клетки кои биле модифицирани во лабораторија, според една нова студија.

Наодите сугерираат дека овој пристап може да биде долгорочна терапија за леукемија – а некои истражувачи го опишуваат како можен лек.

Химерен антигенски рецептор или терапија со CAR-T клетки може да биде „лективен режим“ за хронична лимфоцитна леукемија, според истражувачите, кои ги објавија своите наоди на брифингот за вести оваа недела. Хроничната лимфоцитна леукемија претставува околу четвртина од новите случаи на леукемија.

Новиот труд опишува „10-годишно следење на првите пациенти што ги третиравме со CAR-T-клетки, химерични Т-клетки модифицирани со антигенски рецептор“, што е „првата клеточна терапија направена од сопствениот имунолошки систем на пациентот“, д-р Карл Џун, имунолог за рак на Универзитетот во Пенсилванија и еден од авторите на студијата, рече на брифингот.

Врз основа на резултатите од студијата, „сега можеме да заклучиме дека CAR-T клетките всушност можат да излечат пациенти со леукемија“, рече Џун.

CAR-T-клетките се имунотераписки третман дизајниран за лекување на леукемија со искористување на сопствениот имунолошки систем на телото за да се насочи кон ракот. Терапијата ги испраќа имунолошките клетки на пациентот во лабораторија за да бидат генетски модифицирани со помош на вирус и им дава на клетките способност да го препознаат и убијат изворот на ракот.

Новата студија, објавена во средата во списанието Nature, опишува две различни фази низ кои поминале пациентите. Тие имаа почетна фаза претставена со CD8+ или CD4−CD8 CAR-T клетки кои изразуваат маркер наречен Хелиос, а потоа премина во долгорочна фаза на ремисија доминирана од популацијата на CD4+ CAR-T клетката.

„CAR T-клетките останаа забележливи повеќе од десет години по инфузијата, со одржлива ремисија кај двата пациенти“, напишаа истражувачите.

Истражувачите од Универзитетот во Пенсилванија и Новартис Институтот за биомедицински истражувања во Кембриџ, Маса ги проучувале долготрајните Т-клетки кај двете лица заболени од леукемија кои биле во целосна ремисија во 2010 година, откако им биле дадени клетки како дел од клиничко испитување од Фаза 1. Двајцата остануваат во ремисија повеќе од 10 години по инфузијата, забележаа истражувачите.

Онкологот д-р Дејвид Портер, автор на студијата, рече дека овој тип на имунотерапија може да има сериозни несакани ефекти, иако тој рече дека овие терапии станале побезбедни со текот на годините и се даваат на стотици или илјадници луѓе годишно.

Еден несакан ефект е синдромот на лиза на туморот, „феномен кога убивате голем број канцерогени клетки во исто време и тие ја истураат нивната содржина во крвта, а тоа може да ги разболи луѓето“, рече тој. Синдромот на лиза на тумор може да предизвика абнормалности на електролити и оштетување на бубрезите.

Друг несакан ефект е синдромот на ослободување на цитокини, кој им дава на луѓето тежок синдром сличен на грип, со многу високи трески, гадење, повраќање и болки во мускулите и зглобовите.
„Може да еволуира до многу опасно низок крвен притисок, проблеми со дишењето со течност што истекува во белите дробови“, рече Портер.

Третиот голем несакан ефект е невролошка токсичност, што доведува до потешкотии во зборувањето или јасното размислување. Според Портер, во некои ситуации, луѓето можат да станат коматозни или да развијат напади, но повеќето случаи се решаваат сами.

За новото истражување, Џун го регрутирала д-р Џозеф Меленхорст да основа лабораторија која ги проучувала луѓето кои биле третирани со CAR-T-клетки.

„Ние всушност изградивме цевковод и подлабоко разбирање на биологијата на клетките што беа внесени“, рече Меленхорст, од Универзитетот во Пенсилванија, кој беше автор на новиот труд, на брифингот во вторникот. „Успеавме да изолираме и анализираме клетки со нови технологии, и тоа ни даде многу добар увид во некои од механизмите на упорност и одговор на туморот кај двата субјекти.

Даг Олсон беше еден од пациентите кои беа проучувани во текот на една деценија. Кога имал 49 години, му била дијагностицирана хронична лимфоцитна леукемија.
„Иако беше страшно да се слушне дека имам рак, навистина не ми требаше многу третман околу шест години“, рече Олсон на брифингот.

Потоа „хемијата ме доведе во ремисија уште пет години, а потоа работите почнаа да одат надолу прилично брзо после тоа, и до 2010 година, околу 50% од мојата коскена срцевина беше CLL“, рече Олсон, мислејќи на хронична лимфоцитна леукемија, еден вид на рак кој започнува од белите крвни зрнца во коскената срцевина.

Олсон рече дека првата инфузија на CAR-T-клетки му била дадена во септември 2010 година и набргу потоа бил многу болен и хоспитализиран околу три дена а следната недела неговиот онколог му рекол дека во неговото тело не биле откриени клетки на рак.

„Во 2010 година воопшто не мислевме дека ова ќе биде куративна терапија“, рече Џун.

„Но, причината зошто сега мислам дека можеме да кажеме дека ова е лек од научна гледна точка е, мислам, ова се најзрелите, најстарите достапни резултати пријавени во научниот Итература, бидејќи тие беа првите третирани“, рече тој.

„Значи, во овој момент, 10 години подоцна, не можеме да најдеме никакви клетки на леукемија, и повторно, сè уште ги имаме CAR-T клетките кои се на патрола и на надзор. за резидуална леукемија“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ИТНО: Потребни се нулта позитив крвни единици…

Итно се потребни нулта позитив крвни единици…

(Фото) ЕЖЕЊЕ: Со факели и огномет соседите…

Откако малата Ангелина заѕвони на ѕвончето на…

На Берлускони му е дијагностицирана леукемија

На поранешниот италијански премиер Силвио Берлускони (86)…

ЕУ го одобри лекот на Астра Зенека…

Астра Зенека денеска соопшти дека нејзиниот комбиниран…

ЕУ одобри употреба на лек за рак…

Лекот Енхерту (Enhertu) на британско-шведската фармацевтска компанија…